Hoewel de aantallen autodiefstallen én autoschades in 2021 zijn gedaald, hebben autoverzekeraars de premies van WA beperkt cascoverzekeringen in 2021 met 5,5 procent verhoogd. Daarnaast zijn de autopremies voor WA- en WA volledig cascoverzekeringen met respectievelijk 0,7 en 1,8 procent in 2021slechts licht gedaald.

Dat concludeert Autoverzekering.nl op basis van eigen data. Uit data van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen sinds 2016 met 40 procent is afgenomen. Alleen in 2021 al is het aantal diefstallen van motorvoertuigen met ruim 17 procent gedaald.

Autopremie

Jerry Poel, autoverzekeringexpert bij Autoverzekering.nl: “Het aantal autodiefstallen heeft invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig cascoverzekeringen. Doordat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren is afgenomen, is het risico voor verzekeraars ook verkleind. Dit hadden we terug moeten zien in de autopremies van 2021. Daarnaast werd er het afgelopen jaar opnieuw minder gereden, en nam het aantal ongelukken, schades en autobranden af. Ook deze factoren zorgen ervoor dat de schaderisico’s voor verzekeraars eigenlijk lager zijn dan in voorgaande jaren. In principe moeten verzekeraars dit doorberekenen in de premies, dus wij verwachten daarom dat in 2022 de verzekeraars de premies zullen gaan verlagen.”

Per provincie

In Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden de laatste zes jaar dan wel minder auto’s gestolen, maar het aantal autodiefstallen blijft in deze provincies in 2021 het hoogst.

In tegenstelling tot de westelijke provincies, valt het aantal autodiefstallen in de noordelijke provincies van Nederland en provincie Zeeland relatief gezien mee. In Zeeland nam het aantal autodiefstallen in 2021 met ruim 33 procent af in vergelijking met 2020. De Waddeneilanden zijn de veiligste plek voor je auto, daar werden de laatste zes jaar vrijwel geen auto’s gestolen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties