Munckhof, specialist in personenvervoer en zakenreizen, gaat op woensdag 21 en donderdag 22 augustus van 8.15 uur ’s ochtends tot 14.05 uur ‘s middags workshops verkeersveiligheid verzorgen voor zo’n 300 nieuwe brugklassers van het Dendron College in Horst.
De workshops zijn in het kader van het jaarlijkse introductieprogramma. Hans Bartels, bedrijfsleider Reizen bij Munckhof: “Bij Munckhof vinden we verkeersveiligheid zeer belangrijk. Als we daar leerlingen op jonge leeftijd al bewust van kunnen maken, heeft dat alleen maar voordelen.”
Risico’s groter
Anique van Alst-Pfennings, docent aan het Dendron College, is samen met twee andere docenten kartrekker van de workshop verkeersveiligheid: “Jaarlijks komen er ongeveer 300 nieuwe brugklassers naar onze middelbare school gefietst. Het fietsen naar school was voor velen tot voor kort een kort ritje van een paar minuten. Nu ze vanuit verschillende kerkdorpen een langere afstand (zonder de begeleiding van ouders) moeten overbruggen, worden de risico’s op ongelukken ook groter.”
Daarom willen de initiatiefnemers ze meteen in hun eerste schoolweek wijzen op de gevaren in het verkeer en het belang van verkeersveiligheid benadrukken. “We hebben Munckhof gevraagd om de leerlingen middels een interactieve workshop te laten ervaren wat een buschauffeur zoal ziet, maar vooral ook niet ziet. Hiermee proberen we op een leuke manier bewustzijn te creëren bij de jongeren.”
Geen twijfel
Hans Bartels, bedrijfsleider Reizen is blij met de vraag die hij vanuit de middelbare school in Horst kreeg. “We werken al jaren samen met het Dendron College voor het vervoer van schoolreizen en personeelsuitjes. Toen ons gevraagd werd of we ook iets voor ze konden betekenen op het gebied van verkeersveiligheid, hebben we geen moment getwijfeld. Dit vinden we beiden heel belangrijk.”
Een van de meest ervaren chauffeurs bij Muckhof gaat twee dagen achter elkaar workshops verzorgen. Het is Maurice van Dijk, die al ruim 30 jaar voor Munckhof in een touringcar rijdt. Hij gaat de leerlingen vanuit een stilstaande bus wijzen op de gevaren van grote voertuigen en gaat hen ook tips geven. “Zo laten we in de praktijk zien wat een chauffeur juist wel of niet ziet, wanneer je langs een bus rijdt of als je achter een bus fietst. Maar ook geeft hij tips aan de leerlingen, die helpend zijn voor een chauffeur zelf. Zo kunnen jongeren met een simpel knikje met hun hoofd de chauffeur attenderen op feit dat ze de bus hebben gezien.”