Onlangs is een nieuw samenwerkingsverband gestart van zelfstandige, niet bij een keten aangesloten autoglasspecialisten, onder de naam Samenwerkende Zelfstandige Autoglasspecialisten (SZA).

Voorzitter van de stichting is Stefan Clijnk. Zijn Linked In-profiel laat zien dat de oprichting van de SZA al in maart 2017 heeft plaatsgevonden. “Dat klopt. En achter de schermen zijn we al vanaf 2013 bezig met dit initiatief. In eerste instantie kwam dat voort uit de vraag van een klant van mijn bedrijf, die een landelijke dekking zocht voor ruitherstel. Toen ben ik gaan zoeken naar collega’s met wie ik samen zou kunnen werken. Inmiddels is ook de markt zodanig veranderd dat landelijke partijen zich steeds meer richten op grotere ketens. Kortom, er was reden voor zelfstandige ruitspecialisten om zich te verenigen. Door samen te werken vormen wij nu toch een landelijk netwerk dat ook voor grotere partijen interessant is.”

Zelfstandig

Voor het netwerk zoekt SZA bewust naar zelfstandige autoruitspecialisten die aan bepaalde eisen voldoen. “Je moet een minimaal aantal jobs per jaar doen, calibreren is ook iets wat het bedrijf zelf moet kunnen doen, of waarvan het bij uitbesteding de kwaliteit geborgd heeft. Het Focwa- of Bovag-lidmaatschap is een andere vereiste.”

Geen inkoopcombinatie

Wat SZA niet is, is een inkoopcombinatie die gezamenlijk onderdelen of diensten inkoopt. Stefan Clijnk: “We stellen wel als eis dat gemonteerde ruiten of andere onderdelen van OEM- of OES-kwaliteit zijn. Wat ook gebeurt, is dat leveranciers onze leden, op basis van omzet, gunstige voorwaarden kunnen bieden.” Leden van SZA hoeven vooralsnog geen entree fee te betalen. “Dat geldt met name voor de bedrijven die al in 2017 bij ons zijn aangesloten. Omdat de organisatie groeit en er ook afspraken met landelijke accounts gemaakt zijn of binnenkort gemaakt zullen worden, is het waarschijnlijk dat er in de toekomst een entree fee gevraagd zal worden. Het uitgangspunt blijft dat deelname aan SZA dient te renderen. Daarnaast geldt dat, mocht er uit het contact met SZA een opdracht voor een aangesloten bedrijf voortvloeien, we daarvoor een percentage berekenen.”

Goede start

Opmerkelijk is dat SZA in de statuten heeft laten vastleggen dat de stichting door geen enkele partij kan worden overgenomen. Het garandeert dat de aangesloten zelfstandige ondernemingen zelfstandig kunnen blijven. Inmiddels zijn al zo’n dertig bedrijven aangesloten en is de SZA het jaar 2018 goed begonnen. Stefan Clijnk: “Vanaf januari hebben we afspraken kunnen maken dat onze bedrijven voor Univé mogen werken, dus dat is een vliegende start. Verder zijn we met nog een aantal landelijke klanten in gesprek.” Op de foto de drie bestuursleden van SZA, met van links naar rechts Stefan Clijnk, Wilma Dijkema en Henk Veldman.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties