François Bellot, de Belgische minister van Mobiliteit, opende zondag 25 maart officieel de negentiende editie van de Brusselse Autotechnica. De vakbeurs wordt ook door Nederlandse vakgenoten in groten getale bezocht. Daarnaast zijn er de nodige exposanten die ook in Nederland actief zijn.

In zijn openingstoespraak benadrukte Bellot de noodzaak om de jeugd te interesseren, nee te voorzien van het autotechnische dna. “De auto wordt een steeds complexer product. Nieuwe aandrijflijnen, connectiviteit, een intelligente infrastructuur en de digitalisering in het algemeen vragen om nieuwe competenties. Daar is de jeugd van vandaag meer dan mee bezig. Alleen hebben zij de autobranche niet hoog op hun lijstje voor een potentiële carrière staan. Daar zal dus aan gewerkt moeten worden.”

Europees

Michel Vervekken (foto boven), voorzitter van Autotechnica en zaakvoerder van equipmentleverancier TAE, benadrukte het Benelux-karakter van de tweejaarlijkse vakbeurs. “De compleetheid van het aanbod onderdelen, diensten, equipment, gereedschappen en bijvoorbeeld wasinstallaties, is voor de hele mobiliteitsbranche op één plek te aanschouwen.”

Voertuigdata

veysNog wat breder trok Carl Veys (foto rechts), voorzitter van de Belgische werkgeversorganisatie Traxio, het perspectief. Hij legde de nadruk op de noodzaak van Europese regelgeving. “Nu connectiviteit en de beschikbaarheid van voertuigdata voor alle autobedrijven, maar zeker voor het onafhankelijke kanaal, onmisbaar is, zal regelgeving snel gerealiseerd moeten worden. Alleen dan kan een eerlijke concurrentiestrijd in de aftermarket worden gevoerd.” Ook Didier Perwez, voorzitter van de Federatie Automaterialen (FAM) en districtmanager van Federal Mogul Benelux, onderschreef dit. Hij stelde dat een gezonde branche de toegang tot data nodig heeft. Niet alleen voor eerlijke concurrentieverhoudingen, maar ook om de consument snel te kunnen helpen bij complexe storingen. “Toegankelijkheid tot voertuigdata, waarbij de autobezitter uiteraard zijn toestemming tot gebruik moet geven, moet een vanzelfsprekendheid zijn en geen strijdpunt.”

Schaalvergroting

En dan is er de internationale trend van schaalvergroting. Duidelijk wordt op Autotechnica dat ook bij onze zuiderburen de schaalvergroting in de onderdelendistributie onomkeerbaar is. LKQ en Doyen hebben beide een megastand van respectievelijk 1400 en 1100 vierkante meter. Daarnaast laat PSA-dochter Distrigo – inclusief het werkplaatsconcept Eurorepar – zien dat het vrije kanaal voor de onderdelendistributie inmiddels ook op de autofabrikant kan rekenen. De vakbeurs in Expo Brussel is nog open tot en met 28 maart (13.00 – 21.00 uur).
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties