Automonteurs die zich als zzp’er laten inhuren door autobedrijven of particulieren hebben volop werk, ervaren weinig concurrentie en zien hun tarieven en inkomsten stijgen.
Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 18.000 zzp’ers, waaronder 136 zelfstandig werkende automonteurs. Hieruit blijkt dat automonteurs gemiddeld 55 euro per uur rekenen. Degenen die geen baan in loondienst hebben, declareren gemiddeld 30 uur per week bij hun klanten. Daarmee draaiden ze in 2024 een jaaromzet van gemiddeld 115.000 euro en hielden daar, na aftrek van kosten en belastingen, een nettowinst van zo’n 44.000 euro aan over.
Tarieven
De inkomsten van zzp-automonteurs zitten in de lift. Starters hanteren een gemiddeld uurtarief van 50 euro, terwijl ervaren monteurs op 57 euro per uur zitten. En die tarieven stijgen: zes op de tien monteurs verhoogden hun uurtarief het afgelopen jaar, gemiddeld met 13 procent.
Klanten
Ongeveer vier op de tien zzp-monteurs werken voornamelijk B2B, bijvoorbeeld voor garages en leasebedrijven. De meerderheid werkt direct voor particulieren. Die laatste groep hanteert gemiddeld een 10 procent hoger uurtarief, maar doordat zij minder uren kunnen declareren, blijft de nettowinst in beide groepen vergelijkbaar.
Werk is er in overvloed: 69 procent van alle zzp-automonteurs ervaart een zeer hoge vraag naar hun diensten. Ter vergelijking: bij andere zzp-beroepen ligt dat percentage op 39 procent. Slechts 6 procent van de monteurs zegt moeite te hebben met het vinden van werk. “Er zijn simpelweg te weinig monteurs, terwijl het werk blijft toenemen”, zegt een van de ondervraagde zzp’ers. “Vooral door de opkomst van elektrische en hybride auto’s is er steeds meer behoefte aan specialistische kennis. Ik zit eigenlijk nooit zonder opdrachten.”
Bovendien zegt meer dan de helft van de zzp-automonteurs nauwelijks concurrentie te ervaren. Daardoor staan tarieven minder onder druk en is het ondernemerschap in deze sector financieel aantrekkelijk.
Stap
Sommige monteurs vinden de stap naar fulltime zelfstandigheid nog te groot. Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de zzp-automonteurs hun onderneming combineert met een baan in loondienst. Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 17 procent. Sommige garages stimuleren dit door hun monteurs toe te staan zzp-opdrachten te doen naast hun vaste baan – soms zelfs in de werkplaats van het bedrijf. Dit biedt een laagdrempelige manier om klanten te werven, tarieven te testen en te ontdekken of zelfstandig ondernemen bij hen past.