De remanufacturing industrie wil de ruggengraat zijn voor een duurzame en betaalbare voertuigmobiliteit. Bovendien willen zij de stimulator zijn voor een meer circulaire industrie. Waarbij opgemerkt dat dit niet alleen de mobiliteitssector beslaat natuurlijk.
Tijdens de begin april gehouden vakbeurs Rematec 2025 in de Amsterdamse RAI toonden ondernemingen uit de hele wereld naast hun traditionele aanbod, vooral ook hun inspanningen om de van oudsher fossiele verdienmodellen om te zetten naar een duurzame versie, lees elektrificatie. ADAS en EV’s zullen binnen de reman-sector het ontwikkelen van new business gaan stimuleren. En dat gaat uiteraard niet vanzelf, want de reman-sector staat net als vele andere sectoren binnen de autobranche en -industrie, voor grote veranderingen en dito uitdagingen. Technologische trends zoals elektrificatie, gedeelde mobiliteitsplatforms, connectiviteit en autonoom rijden staan op het punt om een sterke impact te hebben op de automotive aftermarket. Zowel aan de OE-zijde als in de onafhankelijke aftermarket.


2e Leven
Op dat speelveld moet er meer ruimte komen voor recycling (terugwinnen grondstoffen), reuse (hergebruik) en reman (revisie e.d.). Eveneens nodig om het duurzaam repareren – zeker van oudere voertuigen – betaalbaar te houden. Duurzaamheid en circulariteit zijn de paraplu waaronder de autobranche en de reman-industrie zich momenteel profileren en bovenal professionaliseren. Dat laatste moet ook wel, want met de huidige technologische trends worden belangrijke thema’s zoals elektrische voertuigen, batterijpakketten en duurzame productie complexer en wordt het reman- of revisieproces geavanceerder. Dat de automobielsector daarentegen nog veel verdienmodellen herbergt waar benzine en diesel nog lang niet zijn verdrongen door elektriciteit, bleek wel uit de stands op Rematec. De handel in core-materiaal en het aanbod reman-services voor transmissies, startmotoren, dynamo’s, remzadels, turbo’s en bijvoorbeeld EGR-kleppen werd breed uitgemeten. Een beginnende business ontstaat er ook ten aanzien van sensoren voor ADAS. Dan waren er natuurlijk de aanbieders van een 2e leven voor batterijpakketten. Aandacht voor reman EV-componenten bij vooral onderdelenfabrikanten als Valeo (I Care), ZF, Bosch (eXchange), Forvia en Aisin.

Fossiel
Meer en meer auto- en onderdelenfabrikanten hebben reman, reuse en recycle, naast hun aanbod nieuwe onderdelen, hoog op de beleidsagenda’s staan. Dit jaar ontbraken – op BMW na – de autofabrikanten. Bijvoorbeeld Stellantis dat voorheen wel op Rematec aanwezig was met onder andere de reman en reuse onderdelenprogramma’s Sustainera en Valourauto car recycling. Tijdens de vorige editie van Rematec pakte Stellantis ook groot uit met haar recycleplannen rond de batterijpakketten van EV’s. Het reman-proces ten aanzien van EV-batterijpakketten is overigens een belangrijke factor voor de industrie. Daar rijzen wel belangrijke vragen. Wie krijgt of neemt de regie krijgt over wie en waar de batterij wordt gerepareerd dan wel geupdated? De OEM’s willen die regie graag nemen, maar ook onafhankelijke reman-ondernemingen zien brood in dit segment. Belangrijk; wie beheerst het innametraject? Een onderscheidende propositie richting consument in deze is vooral de garantietermijn op zo’n reman-batterijpakket. De aandacht voor het repareren van batterijpakketten is er overigens niet alleen om een steentje bij te dragen aan de circulaire economie, maar zeker ook om een nieuw, op EV’s gebaseerd, verdienmodel te bewerkstelligen.
OE-kwaliteit
De reman-sector is zoals vele andere segmenten binnen de aftermarket en de aftersales gewend aan fossiel. Benzine en diesel vullen nog altijd hun verdienmodellen. Bosch stelt dat in 2035 bijna 70 procent van het wagenpark uit brandstofauto’s zal bestaan. Dat fossiel belangrijk is (en nog jaren ook blijft) bleek op Rematec onder andere uit het relatief grote aantal deelnemende handelaren/inkopers van core-materiaal. Waarbij de reman-producten die hier uit voort komen, met name de onafhankelijke aftermarket in gaan. Volgens sommige brancheanalisten is er echter een kantelpunt aanstaande. Enkele weken terug presenteerde het adviesbureau ICDP een intern stuk over de toenemende marktmogelijkheden voor reman-producten in het Europese dealerkanaal. Op de beursvloer ook Encory GmbH.
Steeds meer auto- en onderdelenfabrikanten hebben reman, reuse en recycle, naast hun aanbod nieuwe onderdelen, op de beleidsagenda’s staan.
Deze leverancier van premium reman-parts voor de modellen van BMW en Mini is een joint venture van BMW Group en logistiek dienstverlener Interzero (Alba Groep). Encory werd eind 2016 als een startup geïntroduceerd op de Duitse aftermarket. Inmiddels is het een volwassen onderneming die reman BMW-onderdelen van OE-kwaliteit voor met name de onafhankelijke aftermarket levert. Hun aanwezigheid op Rematec was onder andere een zoektocht naar Europese distributeurs voor hun onderdelenaanbod. Denk aan turbo’s, dynamo’s, startmotoren en transmissies.

‘Dure hobby’
Net als reman-onderdelen staan gebruikte onderdelen afkomstig van autodemontagebedrijven nog niet genoeg op het netvlies van de Nederlandse auto- en schadeherstelbedrijven. Voor een duurzame en zeker ook betaalbare mobiliteit, inclusief betaalbaar onderhoud en dito reparaties, ligt het echter wel voor de hand dat gebruikte en gereviseerde of reman-delen meer aandacht van de consument krijgen en zeker ook verdienen. Niet in de laatste plaats zullen verzekeraars bij schadeherstel hier meer gaan sturen op duurzaamheid, is de verwachting. Want ook schadeherstel wordt meer en meer een erg ‘dure hobby’. Niet in de laatste plaats door bepaalde onderdelen (verlichting, ADAS).
Een belangrijke focus van de reman-sector ligt bij het hergebruik van EV-batterijpakketten.
Gebruikte onderdelen kunnen absoluut een alternatief voor nieuwe onderdelen zijn. Beschikbaarheid en (garantie)kwaliteiten zijn voor sommige autobedrijven wel een drempel. De Nederlandse autosector (ARN, RAI Aftermarket en Stiba) neemt in deze best haar verantwoordelijkheid om met het aanbieden van gebruikte delen de circulaire transitie te stimuleren. Op Rematec was in het kader van deze trend het Zweedse AutoCirc aanwezig. De groep heeft via acquisities in Europa, een netwerk autodemontagebedrijven opgebouwd. AutoCirc is – zoals LKQ in de VS – dan ook een actieve verkoper van gebruikte onderdelen. Overigens heeft die laatste in Scandinavië eveneens een aantal autodemontagebedrijven overgenomen en in ons land behoort de Rhenoy-groep tot LKQ.

Verdienen
Reman en reuse hebben behalve hun invloed op het besparen van grondstoffen nog een ander positief gevolg voor de aftermarket. Door auto’s met gebruikte dan wel reman-onderdelen te onderhouden en te repareren, zal ook een bepaalde levensduurverlenging van de auto worden bewerkstelligd. Dat op zich ook weer bijdraagt aan het betaalbaar houden van automobiliteit. Voor een duurzame en zeker ook betaalbare mobiliteit, inclusief betaalbaar onderhoud en reparaties, ligt het voor de hand dat gebruikte en gereviseerde onderdelen meer aandacht van de consument krijgen en verdienen. Niet in de laatste plaats zullen verzekeraars bij schadeherstel hier eveneens meer om gaan vragen, is de verwachting. Een belangrijke focus van de reman-sector ligt bij het hergebruik van batterijpakketten van EV’s. Hier gaat het feitelijk om het verlengen van de levensduur van dat batterijpakket. De groei van het EV-wagenpark stimuleert de vraag en het onderhouden en repareren van onder andere batterijen, zeker na 6-10 jaar. Aan het (vermeende) einde van de levensduur van een batterij is echter slechts een klein deel van de cellen onbruikbaar. Het potentieel voor remanufacturing is dan ook groot. Rematec 2025 bracht dat in ieder geval duidelijk voor het voetlicht
Rematec 2025 Awards
De jury van de Remanufacturer of the Year Awards (RotY) heeft 10 genomineerden geselecteerd die een bovenmatige bijdrage hebben geleverd aan de reman-industrie. Sinds de introductie van de RotY Awards heeft de prijs vele vooraanstaande mensen en ondernemingen uit de branche onderscheiden. Dit jaar werd naast de twee bestaande Awards – beste onderneming en beste sector ambassadeur – ook een publieksprijs ingesteld. Waarbij de bezoekers aan Rematec hun meest aansprekende beursdeelnemer konden kiezen. Ruim 2500 bezoekers deden dat ook. Zij kozen Valeo als winnaar in deze nieuwe categorie. Overigens werd de onafhankelijke reman-ondernemer Mike Hague-Morgan als 2025 reman-ambassadeur gekozen en als beste reman-onderneming Borg Automotive.
