125 jaar Skoda: Fabia en Octavia dominant

Met de val van de muur in 1989 werd Skoda geprivatiseerd waarna de strijd om het voortbestaan pas echt losbrak. Hoewel meerdere collegafabrikanten interesse hadden, volgde een partnership met en later overname door Volkswagen. Anno nu is het Skoda van voor die tijd amper nog zichtbaar in het wagenpark.

Behalve het jubileum van 125 jaar voor de onderneming die startte als Laurin & Klement biedt 2020 ook het zestigjarig jubileum van de merknaam Octavia. Die eerste generatie is op een paar stuks na verdwenen uit ons actieve kentekenbestand. De in aantal belangrijkste typenamen vormen een elftal. Drie ervan zijn goed voor driekwart van de Nederlandse Skoda’s. Sterker nog: met slechts twee modellen hebben we al tweederde van het Nederlands wagenpark te pakken. Deze Fabia’s en Octavia’s laten elkaar met respectievelijk 66.375 en 58.819 stuks niet heel veel ruimte, de nummer drie komt namelijk niet verder dan 17.249 kentekens. Niet helemaal eerlijk dat vergelijk, want de Citigo heeft dat aantal wel bereikt in tien jaar tijd, de andere twee modellen in ruim twintig jaar ieder.


De komst van suv’s in elk segment geeft de registratiecijfers een duw in de rug.


Leeftijd

De leeftijdsgrafiek op deze pagina’s in ogenschouw nemend zien we de sterke jaren er direct uitspringen: de piek ligt op vorig jaar en het jaar ervoor. 2020 is nog bezig en bovendien een door een virus geplaagd jaar. Niet helemaal representatief dus. Wat wel opvalt is dat het modellengamma door de jaren heen sterk verbreed is. Skoda volgt hiermee een trend die we ook bij andere merken zien: meer modellen en modelvariatie om de wispelturige klant te bedienen. Zo zagen we de komst van suv’s in elk denkbaar segment. De Yeti (verschrikkelijke sneeuwman) gaf de aftrap in het compacte segment, maar is inmiddels afgelost door de Karoq. Want, tegenwoordig beginnen de suv’s met de K van medeoprichter Klement en eindigen op een q: Kamiq, Karoq en Kodiaq. Een uitzondering is er ook overigens, voor de volledig elektrische suv die Enyaq gaat heten. Maar die is nog niet op kenteken in ons land als we de data analyseren. Volledig elektrisch is niet geheel nieuw voor het merk, dat met de Citigo al een ev in het programma voert (met 1313 kentekens in ons land).

Eigenaren

Kijkend naar de eigendomsstructuur zien we dat het voor driekwart particulieren zijn. Omdat de oude bouwjaren voor vertroebeling van het beeld zorgen, zoomen we even in op afgelopen jaar. Het beeld verschilt dag en nacht. Slechts 14,5 procent, verder komt het aandeel particulieren niet. Omdat private lease in de cijfers als zodanig niet terug komt geen conclusies daarover, maar we zien wel dat de leasemaatschappijen al zo’n 57 procent pakken. 

De officiële verkoopcijfers over 2019 maken overigens melding van 18.694 stuks, de status per begin november toont 19.302 Skoda’s met dat bouwjaar. Zo zijn er blijkens de RDC-cijfers alleen al driehonderd Octavia’s parallel geïmporteerd. Met de 6273 Octavia’s die we dan zien staat dat model onbetwist bovenaan, bijna tweemaal zo veel als de Fabia, terwijl over alle bouwjaren de Fabia juist voorbij de Octavia steekt. De Kodiaq en Karoq staan in aantallen niet ver van de Fabia af, daarbij ondersteunend hoe de markt wegschuift van de hatchbacks, sedans en stationwagens naar de suv’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *