Acea over Euro 7/VII: ‘Zeer complex en kostbaar’

De Europese Commissie heeft op 10 november een voorstel ingediend omtrent nieuwe emissienormen voor auto’s en bestelwagens (Euro 7), alsmede vrachtwagens en bussen (Euro VII). Koepelorganisatie Acea tekent daarbij aan dat het milieuvoordeel van het voorstel van de Commissie zeer beperkt is, terwijl het de kosten van voertuigen sterk verhoogt. 

De nieuwe emissienormen die de Europese Commissie heeft voorgesteld moeten ervoor zorgen dat auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen veel schoner zijn, in reële rijomstandigheden die beter aansluiten bij de situatie in steden waar de problemen met luchtvervuiling het grootst zijn, en voor een veel langere periode dan onder de huidige regels. Het voorstel pakt de emissies van uitlaatpijpen, remmen en banden aan. Het draagt volgens de commissie ​​ook bij aan het behalen van de nieuwe strengere luchtkwaliteitsnormen die de commissie op 26 oktober 2022 heeft voorgesteld.

Reactie Acea

In een reactie op het voorstel zegt Oliver Zipse, voorzitter van Acea en ceo van BMW: “Helaas is het milieuvoordeel van het voorstel van de commissie zeer beperkt, terwijl het de kosten van voertuigen sterk verhoogt. Het richt zich op extreme rijomstandigheden die in de praktijk nauwelijks relevant zijn.”

Acea verwacht dat het Euro 7/VII-wetgevingspakket niet voor medio 2024 klaar zal zijn en noemt de voorgestelde implementatiedata – juli 2025 voor auto’s en bestelwagens en juli 2027 voor zware voertuigen – “onrealistisch, gezien het enorme aantal voertuigmodellen en varianten dat vóór die tijd moet worden ontwikkeld, getest en typegoedgekeurd. Euro 7/VII loopt daarom het risico zeer complex en kostbaar te zijn”, aldus Acea.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *