Ambitieus WM Automaterialen lanceert nieuwe formule

De grossiersvestiging Amsterdam is net officieel open of het nieuws rondom de aanstaande start in Rotterdam volgt al. Die zevende vestiging zal later dit jaar openen en de ambities houden daar niet bij op. De lancering van Auto Pro Plus op de Nederlandse markt onderstreept dat.

Vincent Blijlevens is dit jaar bij WM Automaterialen begonnen als Zakelijk coördinator Opleidingen en Concepten.

Om de ambities kracht bij te zetten groeit het team achter de schermen mee. Dit jaar startte bijvoorbeeld Vincent Blijlevens als Zakelijk coördinator Opleidingen en Concepten. Hij brengt een kwart eeuw ervaring mee, de wereld der grossiers in automaterialen, opleidingen en garageconcepten zijn verre van nieuw voor hem. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen de door WM Automaterialen vertegenwoordigde Bosch-formules Bosch Car Service en Autocrew maar ook het eigen Auto Pro Plus. “Voor ons land een nieuwe toevoeging, maar met ruim 500 vestigingen daarbuiten zeker geen nieuwe formule. Die kennis en ervaringen brengen we nu naar ons land, waar nodig aangevuld met lokale marktinzichten.”

Tien per grossier

Nu is Nederland al jaren voorzien van een grote selectie aan formules en concepten voor het autobedrijf. Dat doet de vraag opkomen of er nog wel ruimte is voor een nieuwe toevoeging. “We hebben straks zeven grossiersvestigingen operationeel in Nederland. Laten we zeggen dat elke vestiging tien formuledeelnemers aan zich weet te binden. Dat lijkt me toch geen onhaalbare kaart”, aldus Niels Kuiper, salesmanager Nederland. “Dan heb ik het nog niet over de verdere groeiambities met ons grossiersnetwerk na dit jaar. Een netwerk van zeventig vestigingen in ons land is in onze ogen zeker realistisch. Je hebt ook minimaal zo’n omvang nodig om voldoende zichtbaarheid en dekkingsgraad te hebben in de markt. We starten met tien pilotvestigingen, maar ik vertrouw erop dat het er snel meer worden.” 

Dat gezegd hebbend, WM Automaterialen mikt zeker niet op de onderkant van de markt. “Potentiële bedrijven moeten toch wel een professionaliteit aan de dag leggen die richting een dealerbedrijf gaat. Ook wat betreft grootte hebben we zo onze basiseisen. Twee monteurs met bijbehorende omzet vinden we toch wel een basisvereiste.” 

Deelnemende autobedrijven krijgen een modulair pakket aangeboden, waaruit ze zelf naar believen keuzes kunnen maken. Tot de bouwstenen horen uiteraard een pakket opleidingen, een waaier aan marketinginstrumenten en de managementdata via WESP. Auto Pro Plus wil deze modules via een besloten ledenportaal faciliteren. Blijlevens: “Dat portaal bevat daarnaast ook de verschillende marketingtools die ze kunnen inzetten. Sociale media horen daar zeker ook bij, onderschat het belang ervan zeker niet.” 

Abonnementen

Er is echter meer. AA-team tekent voor het pechservicepakket. Via partner Autotrust wordt een onderhoudsplan voor eindgebruikers aangeboden waarmee onderhoud via een abonnementsstructuur mogelijk is. De formule stuurt niet hard op het gebruik van een specifiek garagemanagementpakket, er kan met de verschillende opties worden gekoppeld. Wil de deelnemende garagist ook dat pakket via de formule ingevuld zien dan kan dat wel. Het resultaat is een op Auto-flex gebaseerde versie die geoptimaliseerd is voor gebruik in combinatie met bijvoorbeeld WM-Kat, de onderdelencatalogus van WM Automaterialen.

Het opleidingstraject is een belangrijke component binnen de formule, zo blijkt uit de woorden van het duo. De achtergrond van Blijlevens sluit er bovendien goed op aan. “De autowereld verandert momenteel sneller dan ooit. Dealergroepen worden steeds groter, de ene overname na de andere. Zij worden met grote regelmatig getraind door hun fabrikanten om de laatste kennis op het gebied van elektrificatie en digitalisering maar ook van commerciële aftersales te kunnen beheersen. Het onafhankelijke kanaal kan en mag niet achterblijven. Nu stilstaan is jezelf straks diskwalificeren. Training en kennisopbouw is een belangrijke meerwaarde voor onze formuledeelnemers.”

Niels Kuiper, salesmanager Nederland, en Vincent Blijlevens beschikken over een eigen trainingsfaciliteit in Utrecht, inclusief eigen werkplaats.

Kennisopbouw

Kennis is een belangrijke motivator om in een formule of ander samenwerkingsverband te stappen, weet Kuiper. “Je bent binnen zo’n netwerk geen concurrenten van elkaar maar collega’s. De een is specialist in merk A, de ander in merk B. Je kunt dus onderling kennis en ervaring uitwisselen, wat als een belangrijk voordeel wordt gezien. In deze markt kun je niet meer overal alles van weten. Je zult je moeten specialiseren en moeten profiteren van de specialisaties van je collega’s.”

Achter de schermen wordt ook gewerkt aan de mogelijkheid van diagnose op afstand. “We hebben er de voorkeur voor dat onze leden alles zelf kunnen, zonder de hulp buiten ons netwerk te hoeven zoeken. Dat een specialist op afstand met de monteur meekijkt en eventueel programmeertaken kan overnemen hoort daar zeker bij.”

Fotobijschrift header: Een voorbeeldvestiging, zoals deze in Duitsland operationeel zijn. De Nederlandse uitstraling zal binnen de kaderlijnen worden geoptimaliseerd voor de lokale markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.