Amerikaanse autofabrikanten vrezen recessie

Ford en General Motors hebben flinke voorzieningen genomen om een economische recessie het hoofd te kunnen bieden.

Dat meldt persbureau Reuters. Wederzijdse importheffingen hebben ertoe geleid dat grondstoffen voor de auto-industrie zijn gestegen. Dit komt nog bovenop het feit dat de vraag naar nieuwe auto’s in zowel China als de VS afneemt.

Mocht een en ander leiden tot een nieuwe economische recessie, dan heeft Ford een buffer van 20 miljard dollar, General Motors van 18 miljard. De autofabrikanten deelden dat mij tijdens een conferentie van zakenbank J.P. Morgan.

Daar legde financieel directeur Dhivya Suryadevara van General Motors uit dat GM verschillende scenario’s heeft uitgewerkt, vergelijkbaar met de crisis van 2008-2009, in het geval een recessie uitbreekt. “Het is iets dat we continu in de gaten houden zodat we voorbereid zijn in het geval een recessie uitbreekt.” Ze zei daarbij dat zo’n recessie op dit moment niet direct te verwachten is.

Vooruitzichten

GM ziet uitstel van belangrijke uitgaven en het overschakelen op de productie van lager geprijsde voertuigen als enkele maatregelen die de autofabrikant kan nemen in het geval een crisis wel uitbreekt.

Ford zegt dat het in samenwerking met economen een vinger aan de pols houdt.

Vorige week schreef het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche al een alarmerend artikel over de slechte vooruitzichten voor de Duitse auto-industrie.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *