Aumacon: autoverkoop in 2019 naar 465.000

Volgens de jongste prognose van kennisbureau Aumacon komt de verkoop van nieuwe personenauto’s in 2019 uit op 465.000 stuks. Met dank aan de gunstige economische vooruitzichten, het toenemende aanbod van elektrische auto’s en de populariteit van private lease.

Mocht de jongste prognose uitkomen, dan betekent dat een marktstijging met ruim drie procent en tevens het beste jaarresultaat sinds 2012. Voor 2018 rekent het bureau op 450 duizend stuks, wat hoger is dan de 440.000 die RAI Vereniging en Bovag verwachten.

Emissie

Onzekere factor zijn de effecten van de nieuwe WLTP-emissietest op de BPM. Een hogere CO2-uitstoot kan in veel gevallen resulteren in een stijgende BPM, met mogelijke gevolgen voor de autoverkoop.  Importeurs hebben daarop geanticipeerd door voorraden bij hun fabrikanten te reserveren, zegt marktanalist Clem Dickmann van Aumacon. “Vóór 1 juni geproduceerde auto’s mogen namelijk nog verkocht worden volgens de oude regels, dus met lagere BPM. Daarnaast zijn er auto’s die na de nieuwe emissietest juist goedkoper worden. Ook zullen importeurs soms negatieve BPM-effecten voor eigen rekening nemen.”

Elektrische auto’s

De animo voor elektrische auto’s zal in 2019 verder toenemen. De Aumacon-prognose komt uit rond de dertigduizend stuks, oftewel 6,5 procent van alle nieuwe auto’s. Dit jaar zal rond 18.500 exemplaren eindigen, een marktaandeel van 4,1 procent.  De verwachte toename is vooral te danken aan diverse marktintroducties van met name elektrische middenklassenauto’s.Deze behouden hun fiscaal voordeel voor zakenrijders, aangezien het lage bijtellingspercentage van vier procent gehandhaafd wordt over de eerste vijftigduizend euro van de consumentenadviesprijs.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †