Aumacon stelt marktprognose bij tot 410.000

Onafhankelijk kennisbureau Aumacon heeft de marktprognose voor dit jaar naar beneden aangepast. Voor het lopende jaar wordt nu uitgegaan van 410.000 nieuwe personenauto's in Nederland.

Begin dit jaar ging Aumacon nog uit van 425.000 nieuwe auto’s, terwijl Bovag toen al een bescheidener aantal noemde van 415.000. Aumacon is daar nu dus nog onder gaan zitten. Het zou na het historisch lage aantal van 2016 (383.000 stuks) andermaal een tegenvaller zijn voor de autodealers. Het gemiddeld jaaraantal in de afgelopen tien jaren staat op 457.000 stuks.

Zakelijke markt

Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann komen met name de particuliere aankopen dit jaar niet op gang. “Deels is dit te verklaren door de opkomst van private lease, maar de opkomst daarvan compenseert het verlies aan kopende klanten niet geheel. Daarnaast is er onder particulieren een uitwijk naar occasions gaande. Dat de autoverkopen dit jaar nog wat stijgen is dan ook uitsluitend te danken aan de zakelijke markt. Vooral de afzet van lease- en verhuurauto’s klimt dit jaar met dubbele cijfers.”

Diesel en hybride

Aumacon signaleert verder een verminderde belangstelling voor dieselauto’s en hybride-auto’s. Voor die laatste categorie wordt zelfs een terugval van ruim een derde verwacht. Groei zit er met name in het segment van extreem luxe en dure auto’s. Daarnaast spreekt vooral de medium SUV (Captur, Tiguan) steeds meer consumenten aan. Op carmonitor.nl staat het volledige prognose-overzicht.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters