Autoverkoop 2017: België-Nederland 1-0

Werden eerder deze week de Nederlandse verkoopcijfers van nieuwe auto’s in 2017 bekend, nu zijn die van onze zuiderburen beschikbaar. De uitslag is 1-0 in het voordeel van de Belgen.

De eindscore van 546.558 nieuw ingeschreven personenwagens is ruim 132.000 méér dan de 414.538 bij ons. Het slotresultaat op de Belgische markt betekent een toename van 1,3 procent in vergelijking met de lokale cijfers van een jaar eerder. Daarmee komt 2017 volgens brancheorganisatie Febiac uit op het derde hoogste resultaat dat ooit in België werd genoteerd wat het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s betreft. De slotmaand droeg daar overigens bepaald niet aan bij, met 16,3 procent minder voertuigen dan december 2016: 28.072 om 33.523. Wel plaatst Febiac hier een kanttekening, omdat december 2017 twee werkdagen minder telde. Opvallend detail is verder dat november 2017 en november 2016 in België exact hetzelfde aantal nieuwverkopen noteerden: 39.645.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †