Carvana zet dealer buitenspel

Het online verkopen van tweedehands auto’s bereikt een nieuw ijkpunt met het succes van Carvana in de Verenigde Staten. Met de uitbreiding naar Green Bay en Appleton in de staat Wisconsin is Carvana nu in 124 steden in de VS aanwezig.

Bij Carvana koopt de klant de auto online, veelal met financiering. Een 360 graden presentatie op de website geeft de koper een beeld van wat hij koopt. Carvana zegt de auto’s te inspecteren op 150 punten. Ook is het verleden van de auto’s gecheckt, is er geen chassisschade en zijn de auto’s niet betrokken geweest bij een geregistreerde aanrijding.

Koers

Carvana bezorgt de auto na de koop uiterlijk de volgende dag aan huis. Ook is het mogelijk de auto zelf op te halen in een garage of uit een reusachtige automaat te ‘trekken’. De koper krijgt zeven dagen de tijd om de auto in te ruilen als hij niet bevalt. Wat Carvana daarmee biedt, is de mogelijkheid zonder gedoe een auto te kopen voor een prijs die een paar duizend dollar onder de prijs ligt die bij een dealer moet worden betaald. Sinds de introductie aan de beurs van New York twee jaar geleden is het aandeel Carvana in waarde verviervoudigd. In september 2018 werd een voorlopig hoogtepunt bereikt van 70,92 dollar per aandeel. Daarna kelderde het aandeel tot zo’n 30 dollar in december. Vervolgens vond het aandeel weer de weg omhoog en staat het inmiddels op 66 dollar. Volgens de Bloomberg-lijst van miljardairs zijn vader en zoon Garcia, eigenaren van Carvana, inmiddels goed voor een vermogen van 6,7 miljard dollar.

Scepsis

Ondanks de recente koersstijging zijn er veel sceptici die verwachten dat Carvana de goede resultaten niet kan voortzetten. Feit is dat meer dan de helft van de aandelen geleend zijn door short sellers, die erop speculeren dat de aandelen in waarde zullen dalen. Ook de leningen die Carvana afsluit met autokopers zijn problematisch. Veel kopers hebben een slechte kredietwaardigheid. Bekend is dat een van de verzekeringsmaatschappijen die deze leningen opkoopt, Delaware Life, 9 procent van de aandelen Carvana bezit.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters