‘CO2-doelen rem op mobiliteit’

De ‘extreem agressieve CO2-doelstellingen’ van het Europees Parlement (40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 en verkoopquota voor elektrische voertuigen) brengen de bereikbaarheid van mobiliteit voor miljoenen Europeanen in gevaar.

Met name de lagere en middeninkomens zullen niet accepteren dat de CO2-standaards een negatief effect heeft op hun vrijheid van mobiliteit. Koepelorganisatie Acea waarschuwt aan de vooravond van EU-onderhandelingen over nieuwe CO2-doelstellingen voor een beslissing die niet de steun heeft van het volk.

Gevoelig

Acea-president Carlos Tavares: “De weg naar fossielvrije mobiliteit wordt een zeer gevoelig onderwerp in onze Europese democratieën nu burgers de effecten beginnen te voelen op het dagelijks leven.” Acea wijst op de protesten in Frankrijk en België. Die laten zien dat verandering moet worden gedragen door de gehele maatschappij.

Verstandig

Tavares: “De huidige CO2-voorstellen gaan ver voorbij aan wat economisch en sociaal nog aanvaardbaar is.” Het bestuur van Acea roept EU-beleidsmakers daarom op om tot een verstandige beslissing te komen in de cruciale onderhandelingen over toekomstige CO2-doelstellingen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters