Diesel minder dan 10 procent van occasionverkoop

Het aandeel van diesels in de B-to-C occasionverkoop is over de eerste elf maanden van 2021 gedaald tot 9,9 procent. Vijf jaar geleden was dat aandeel nog bijna 16,5 procent en in 2009 meer dan 20 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC, die daarbij constateren dat het dieselaandeel nooit eerder onder de 10 procent kwam.

Elektrisch

Ondertussen groeit de verkoop van elektrische occasions hard. Zo verkochten autobedrijven in de eerste elf maanden van 2021 29.452 volledig elektrische occasions. Dat is een ruime verdubbeling van de 12.281 in dezelfde periode vorig jaar. EV’s zijn daarmee intussen goed voor 2,4 procent van de totale occasionverkoop door autobedrijven. Een jaar geleden was dat nog maar 1 procent.

Ook de hybride aandrijving is aan een forse opmars in de occasionverkoop bezig. Er zijn er dit jaar al 82.659 stuks van verkocht, ruim 30.000 meer dan een jaar geleden. Het marktaandeel is 6,7 procent.

Handgeschakeld

Met de opmars van elektrische en hybrides in de occasionverkoop daalt het aandeel handgeschakelde voertuigen. Dit jaar heeft nog maar 64,5 procent van de verkochte occasions een handbak. Vijf jaar geleden was dat bijna 79 procent en tien jaar geleden ruim 83 procent.

Carrosserie

Cabrio’s zijn met een marktaandeel van 2,6 procent nog nooit zo populair geweest. In de eerste elf maanden van 2021 werden er voor het eerst meer dan dertigduizend verkocht (32.168). Bijna 53 procent van de verkochte occasions betrof dit jaar een hatchback, een aandeel dat al jaren stabiel is. Bijna 17 procent is een suv en nog slechts 5 procent een sedan, terwijl dat tien jaar geleden ruim 10 procent was. 13 procent is een stationwagon en ook dat aandeel is al jaren vrij stabiel.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3841 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *