Duitse autokoper mijdt diesel

De publiciteit over dieselschandalen en mogelijke stadsverboden heeft merkbaar effect op het sentiment van de Duitse autokoper. Die zegt, zo blijkt uit een representatieve enquête, nog maar in 15 procent van de gevallen ‘ja’ tegen een diesel als eerste keus voor de volgende personenwagen.

De populariteit van de zelfontbrander is al langere tijd tanende, maar de meest recente uitkomsten vormen een voorlopig (?) dieptepunt. Blijkens gegevens van onderzoeksbureau Innofact wil bijna de helft (44 procent) van de aspirant-kopers zich eerst oriënteren op een benzineauto. Iets minder dan een derde (29 procent) zou gaan kijken naar een model met alternatieve aandrijving. Van die groep is hybride de eerste keus, gevolgd door vol-elektrisch.

Verkopen

Zeventig procent van de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Autoscout24, tankt momenteel benzine, 27 procent diesel. Bijna een op de vijf dieseleigenaren overweegt zijn voertuig van de hand te doen. Van deze groep maakt twee derde zich zorgen over het emissieschandaal van VW en de dreigende rijverboden in een aantal Duitse steden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †