EU goed voor 440 miljard aan autobelastingen

“Het illustreert de enorme importantie van de automobielindustrie voor Europa”, zegt Eric-Mark Huitema, algemeen directeur van Acea. “Het is voor de gezondheid van de Europese economie en overheidsbegrotingen in het bijzonder dan ook van het grootste belang dat we onze industrie in de nasleep van de Covid-19-crisis kunnen herstarten.”

Top 5

In absolute zin draagt Duitsland met 93,4 miljard euro het meeste bij aan de 440,4 miljard euro autobelastingen die in de EU worden geïnd. Frankrijk is tweede met 83,9 miljard euro, Italië derde met 76,3 miljard euro. Nederland draagt 21,5 miljard euro bij.

Auto55.be heeft uitgerekend wat dat omgerekend per hoofd van de bevolking is. In die berekening komt België op de eerste plaats, met een autobelasting van 1806 euro per inwoner. Oostenrijk is tweede met 1616 euro en Finland derde met 1468 euro. Nederland zit met 1244 euro net boven het Europese gemiddelde van 1160 euro. In Spanje zijn de autobelastingen per inwoner met 639 euro het laagst.

Opbouw autobelastingen

Uit de autobelastinggids blijkt verder dat de autobelastingen per land heel divers zijn opgebouwd. 24 landen bepalen de belastingen geheel of gedeeltelijk op grond van de CO2-uitstoot en/of het brandstofverbruik. Estland, Letland en Polen hebben geen CO2-gerelateerde autobelasting. Sommige landen baseren hun autobelastingen op vermogen, aanschafprijs, gewicht, cilinderinhoud, of een combinatie van deze factoren.

Belastingvoordelen voor elektrisch oplaadbare auto’s zijn er in 24 van de 27 EU-lidstaten. Slechts 13 landen geven aanschafkortingen bij de aankoop van een elektrische auto.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2273 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *