EU produceert 2,7 procent meer auto’s in Q1

In de eerste drie maanden van 2017 is de productie van personenwagen in de EU gestegen met 2.7 procent, resulterend in 4,4 miljoen voertuigen. Daarmee maakte de Europese Unie ruim 22 procent uit van de wereldwijde autoproductie en stond ze op de tweede plek, na China.

aceaDat meldt ACEA, de koepelorganisatie van de Europese autofabrikanten. Van de producerende landen in West-Europa noteerde Italië een plus van 16.7 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (+8.9 procent) en Frankrijk (+4.2%). Stabiel bleven tot op heden de resultaten in Spanje (+0.6 procent) en Duitsland  (?0,4 procent). Een meer gevarieerd beeld geven de productiecijfers over Centraal Europa. Tegenover de duidelijke min in Polen (15.2 procent). Roemenië (8.9 procent) en Hongarije (2.7 procent) staan plussen in Slowakije (7,4 procent) en Tsjechië (4.5 procent) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Diesel

Uit de cijfers van ACEA blijkt verder dat in Q1 van 2017 van alle nieuwe personenwagens er 47 procent op diesel reden (zie grafiek). Dat is bijna drie procent minder dan in de periode januari t/m maart 2016. Er is geen sprake van een gelijkelijk verdeelde afname. Tegenover lichte groei in Denemarken en Italië bijvoorbeeld staat teruggang in België, Luxemburg, Griekenland, Spanje en Noorwegen (in dit land zelfs met 8 procent). Alternatieve brandstofsoorten winnen op Europees niveau terrein (+37.6 procent voertuigen af fabriek in het eerste kwartaal). Wel relativeert ACEA dat het segment slechts vijf procent van alle registraties uitmaakt. Dubbele groeicijfers zijn er bij oplaadbare elektrische voertuigen (+29,9%). De totale vraag was goed voor 47.196 stuks, tegen 36.322 in Q1 van 2016.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †