Europese registraties -23,1% in september

De registraties van nieuwe personenwagens in de Europese Unie zijn in september met 23,1 procent gedaald ten opzichte van september 2020. Na drie kwartalen staat er wel nog altijd een plus van 6,6 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de koepelorganisatie van autofabrikanten Acea. Met de min van september zet de daling in de registraties die in juli inzette verder door. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door het tekort aan halfgeleiders, waardoor minder nieuwe auto’s geproduceerd kunnen worden dan de markt vraagt.

Alle grote Europese markten lieten in september dalingen zien in de dubbele cijfers, met Italië als dieptepunt met een min van 32,7 procent. Duitsland (-25,7 procent), Frankrijk (-20,5 procent) en Spanje (-15,7) zagen het aantal registraties ook flink dalen. In Nederland konden er in september 15,8 procent minder auto’s op kenteken gezet worden dan in 2020.

Cumulatief

Over de eerste drie kwartalen staat er desondanks nog altijd een plus ten opzichte van vorig jaar van 6,6 procent tot een totaal van 7,5 miljoen nieuwe voertuigen, met dank aan flinke stijgingen aan het begin van dit jaar. Over drie kwartalen presteert Italië van de grote autolanden met een plus van 20,6 procent het beste, gevolgd door Spanje (+8,8 procent) en Frankrijk (+8,0 procent). Duitsland daarentegen laat over drie kwartalen al een min zien, van 1,2 procent. Nederland staat na drie kwartalen zelfs op een min van 4,9 procent.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *