EV in 2025 goedkoper dan benzine-auto

Elektrische auto’s zullen volgens Bloomberg New Energy Finance rond het jaar 2025 goedkoper in aanschaf zijn dan traditionele benzinemodellen. Dat komt met name door de enorme prijsdaling van accu’s.

Op dit moment dragen deze voor ongeveer de helft bij aan de kostprijs van een EV. Maar tussen nu en 2030 gaan de prijzen voor batterijen volgens het onderzoeksbureau omlaag met 77 procent. Gedurende dat proces krijgen bouwers van elektrisch rijden een nieuwe, steeds sterkere troef in handen. Nu nog kunnen ze uitsluitend de lage brandstof- en onderhoudskosten als argument inbrengen tegen de meerprijs bij de eerste aanschaf. Volgens Bloomberg gelden de prijsdaling en ingeschatte termijn zowel voor Europa als de VS. Berekeningen van Renault echter komen uit op een total cost of ownership die nog enkele jaren eerder onder die van benzinevoertuigen duikt. De Franse autobouwer signaleert twee ontwikkelingen: goedkoper wordende EV-techniek enerzijds, kostprijsverhogende emissie-eisen anderzijds. Meer weten over EV? Bezoek dan de themamiddag ‘Elektrisch vervoer in stroomversnelling’.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †