‘Ga snel aan de slag met Wet franchise’

Automotive-advocaat Caspar Rutten adviseert universele garageformules om niet langer te wachten met het uitwerken van de gevolgen van de nieuwe Wet franchise. De wet is definitief en moet op 1 januari 2021 in werking treden. “Dat is nog zo’n twee maanden en er komt nogal wat bij kijken om aan de wet te voldoen.”

“Er geldt een overgangsregeling voor nieuwe regels over goodwill en de instemming die franchisenemers moeten geven aan investeringen die de franchisegever verlangt, maar die overgangsregeling geldt alleen voor bestaande contracten. Contracten met nieuwe franchisenemers moeten meteen op 1 januari volledig aan de wet voldoen. Als er op 2 januari een nieuwe partij tot de formule of het netwerk toetreedt, moet die een contract krijgen dat helemaal aan de nieuwe eisen voldoet. Daarnaast worden de overige bepalingen uit de wet sowieso meteen na de jaarwisseling van kracht.”

Instemming

Dat betekent overigens dat er ook werk aan de winkel is voor franchisenemers. Caspar Rutten licht toe dat universele garages die onderdeel zijn van een formule er ook goed aan doen zich nu voor te bereiden op de wet. “Straks kunnen de universele garages die onderdeel zijn van een formule die onder de werking van de wet vallen ervoor kiezen om bepaalde beslissingen over de toekomst van de formule of het netwerk in de handen te leggen van het bestuur van een dealervereniging of een franchiseboard. Het is van groot belang om dat goed te regelen. Niet alleen voor de aangesloten bedrijven, maar ook voor degenen die hun belangen behartigen. Hun rol kan ver gaan als zij in moeten stemmen met extra investeringen die alle aangesloten bedrijven moeten doen.”

“Dit speelt overigens ook allemaal in het merkkanaal. Ik adviseer importeurs, dealers en dealerverenigingen die dat nog niet gedaan hebben ook snel met de nieuwe regels aan de slag te gaan.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.