Illegale handel data kentekenregister RDW

RTL Nieuws meldt op basis van eigen onderzoek dat miljoenen namen en adresgegevens in het RDW-kentekenregister illegaal worden verhandeld. Bij de overheidsdienst was dit niet bekend, reden om samen met de politie een onderzoek te beginnen.

Bij RDW zijn 11,5 miljoen Nederlandse kentekens ondergebracht. Ze zijn gekoppeld aan bedrijven, personen en adressen. Komen buitenstaanders in bezit van deze data, dan is bijvoorbeeld te traceren waar zich een bepaald voertuig bevindt. Ook kunnen vakantiegangers die hun voertuig stallen bij een luchthaven het slachtoffer worden van inbraak gedurende hun afwezigheid.

RTL Nieuws noemt de chat-app Telegram als bron van illegale handel in onder meer NAW-gegevens van kentekens. ‘Binnen één uur een hit met naam en adres’, luidt een advertentie. Bij een check wist de zender naar eigen zeggen als na enkele minuten de juiste data boven water te krijgen – en soms ook het mobiele nummer.

Gert Jan Holland, divisiemanager Registratie & Informatie bij RDW: “We hebben een heel systeem van maatregelen, we worden geauditeerd en gecontroleerd, en we doen er alles om ons register waterdicht te houden. Wij gaan deze situatie uitzoeken om dat een halt toe te roepen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *