Jato ziet V-vormig herstel in autoverkopen

De Europese autoverkopen beginnen de eerste tekenen te vertonen van een V-vormig herstel. Dat is althans de analyse van Jato van de Europese verkoopcijfers over juli 2020.

Jato ziet nog wel dat er in juli 2020 in Europa 4 procent minder voertuigen zijn geregistreerd dan in juli 2019 (1,28 miljoen tegen 1,33 miljoen), maar merkt daarbij op dat juli wel het hoogste aantal registraties van 2020 laat zien (zelfs het hoogste aantal sinds september vorig jaar). Juli liet daarmee de sterkste groei van dit jaar zien. De Nederlandse markt bevindt zich met een plus voor juli van 2 procent zelfs boven het Europese gemiddelde van -4 procent.

Analist Felipe Munoz namens Jato: “Zowel particuliere als zakelijke klanten reageren op de verbeterde markt. Als de huidige situatie blijft verbeteren kunnen we beginnen te spreken van een V-vormig herstel van de Europese auto-industrie. Er zijn nog wel onzekerheden over hoe en wanneer de pandemie zal eindigen, dus voorzichtigheid blijft geboden.”

Suv

Jato verklaart de opleving van de registraties in verschillende landen in Europa uit een toenemende vraag naar ‘groene’ auto’s en een beter aanbod. Munoz: “De stijgende vraag betreft vooral suv’s, waarvan het aanbod steeds breder wordt, met inbegrip van meer elektrische versies.”

Keerzijde van het succes van de suv is dat autofabrikanten hierdoor moeilijker aan de CO2-doelstellingen kunnen voldoen die de EU hen oplegt.

Elektrisch

Wel is het zo dat het aantal elektrische auto’s in de registratiecijfers behoorlijk stijgt. Betrof in juli 2020 maar liefst 18 procent van de Europese registraties een elektrische auto (waarvan de helft hybride). Vorig jaar juli was dat nog maar 8 procent. Het aandeel benzine daalde van 59 naar 52 procent, diesel zag zijn marktaandeel in de registraties in juli teruglopen van 31 tot 28 procent.

De toename in volledig elektrische auto’s was in juli spectaculair en steeg van 23.400 in 2019 tot 53.200 in juli 2020, een toename van 127 procent.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3415 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.