‘Koppel actieplan elektrisch laden aan EU-herstelfondsen’

“Terwijl er steeds meer uniforme regels worden vastgesteld, moet Europa op korte termijn ook de herstelplannen aangrijpen om lidstaten ertoe aan te zetten toekomstgerichte plannen voor laadinfrastructuur op te stellen.” Dat is de visie van Koen Noyens, Director EU policy bij EVBox Group.

“Het herstelfonds van 672,5 miljard euro dat later dit jaar wordt toegewezen, biedt een ongekende kans om de essentiële en onvermijdelijke investeringskloof in infrastructuur te dichten, wat de Europese economie op haar beurt de komende decennia zal stimuleren.”

Energienetwerk

Dergelijke plannen die de juiste omstandigheden creëren voor marktgroei en aanzetten tot particuliere investeringen, zullen volgens Noyens niet alleen zorgen voor meer vertrouwen bij investeerders en consumenten, maar geven ook richting aan de uitrol van laadinfrastructuur, netwerkuitbreidingen en slimme netwerktechnologieën ter ondersteuning van een variabeler, hernieuwbaar energienetwerk. Alle lidstaten moeten daarom voor deze herstelplannen hun huiswerk hebben gedaan met betrekking tot laadinfrastructuur.

“De komende maanden is het aan Europa om te schitteren: om een groene en digitale renaissance in te luiden, met name in de transport- en energiesector”, aldus Noyens. “Met de juiste regelgeving en concrete actieplannen houdt Europa het heft in eigen handen.”

Twee uitdagingen

Er zijn twee grote uitdagingen waar de markt in Europa tegenaan loopt, stelt EV-Box. Allereerst de nationale vereisten en toegangsvoorwaarden die investeerders ertoe aanzetten de markt voor laadinfrastructuur juist te betreden of deze te mijden. Deze landelijke voorwaarden zijn verre van eenduidig en verschillen sterk binnen de EU. Dit maakt het dan ook moeilijk om de markt te betreden. Tweede punt is dat er in veel lidstaten simpelweg geen overzicht is, geen langetermijnvisie over wat wordt verwacht of wat er in de komende tien jaar moet worden uitgerold op particuliere, zakelijke en openbare locaties om zo te voldoen aan de behoeften aan laadvoorzieningen. Wat ook een hindernis is voor de investeringen die nodig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *