Meer dan een miljoen occasions verkocht

Na drie kwartalen zijn er in Nederland door het autobedrijf al 1.022.021 gebruikte personenauto’s verkocht. Dat zijn er bijna 5,5 procent meer dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC, die voor het eerst al na negen maanden boven de miljoen occasionverkopen uitkomen. Van deze occasions heeft ruim 80 procent (ruim 820.000 voertuigen) een benzinemotor. Diesel is goed voor een krappe 10 procent (103.000 voertuigen) van alle occasionverkopen, terwijl dat een jaar geleden nog ruim 12 procent was. Het aantal verkochte tweedehands elektrische auto’s ligt 2,5 keer hoger dan in de eerste negen maanden van 2020 en steeg van bijna 9400 naar ruim 23.000 voertuigen. De verkoop van plug-in hybride occasions steeg van bijna 15.000 vorig jaar naar 25.000 voertuigen tot en met het derde kwartaal in 2021. 

VWE

Wie liever op de cijfers van VWE vertrouwt, ziet dat daar vorig jaar al de grens van een miljoen occasionverkopen werd geslecht na negen maanden: 1.021.811. Voor de eerste negen maanden van 2021 komt VWE op een totale B-to-C-occasionverkoop van 1.061.154 voertuigen.

Coronacrisis

Bovag ziet twee redenen voor de toegenomen belangstelling voor occasions, beide veroorzaakt door de coronacrisis. Allereerst is de behoefte aan individueel vervoer toegenomen. Ten tweede is er door fabriekssluitingen een tekort aan computerchips ontstaan, waardoor nieuwe auto’s later geleverd kunnen worden. Veel consumenten kiezen dan voor een occasion.

Opmerkelijk is verder dat de handel tussen particulieren verder afneemt. Het betrof tot en met het derde kwartaal nog maar 515.000 voertuigen, een daling van 9 procent ten opzichte van 2020. De dealers ondertussen weten wel meer occasions te verkopen: 26,5 procent van alle occasions werd door dealers verkocht, het hoogste marktaandeel ooit. Tien jaar geleden was dat rond de 20 procent. De onafhankelijke autobedrijven die lid zijn van Bovag zagen hun marktaandeel in tien jaar tijd toenemen van 20 tot 23 procent. Ruim de helft van de occasions wordt verkocht door autobedrijven die geen lid van Bovag zijn.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *