Minder personenauto’s gestolen in juli

Het aantal gestolen personenauto’s is in juli voor het eerst dit jaar gedaald tot onder het niveau van 2021. Toch zijn er tot nu toe in 2022 nog altijd 9 procent meer personenauto’s gestolen dan in dezelfde periode in 2021.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het dievengilde blijkt dit jaar een voorkeur te hebben voor de wat oudere personenauto’s (vier jaar en ouder). Daarvan zijn er dit jaar 16 procent meer gestolen dan vorig jaar. Van personenauto’s tot en met drie jaar zijn er 12 procent minder gestolen dan vorig jaar.

Populair

Toyota blijkt het meest populair onder autodieven. In aantallen uitgedrukt werden er daarvan de meeste gestolen, gevolgd door Volkswagen, Peugeot, Renault en Audi. Relatief, dus afgezet tegen het wagenpark, blijkt juist de Lexus het populairst onder autodieven, gevolgd door Toyota, Mazda, Land Rover en Smart.

Teruggevonden

Van alle in 2022 gestolen voertuigen is 37 procent teruggevonden. Van de jonge personenauto’s wordt 39 procent teruggevonden, van de oudere jaargangen iets meer: 45 procent. Kia is het meest teruggevonden merk. Hiervan werden er in 2022 tot nu toe 47 gestolen en 35 teruggevonden (74 procent). Ook gestolen auto’s van Hyundai (71 procent), Seat (66 procent), Citroën (62 procent) en Alfa Romeo (59 procent) worden relatief vaak teruggevonden.

Wie zijn Fiat kwijtraakt, maakt dit jaar slechts 26 procent kans hem terug te krijgen. Ook eigenaren van een Mazda (30 procent), Renault (36 procent), Nissan (37 procent) of een Audi (38 procent) maken niet heel veel kans hun gestolen auto terug te krijgen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3701 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.