Occasionmarkt groeit, voorraadtekort ook

De Europese occasionmarkt blijft groeien. In juli werden er 12,5 procent meer occasions verhandeld dan in juli 2019. Voor Nederland was de groei zelfs 19,6 procent.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van Autorola-dochter Indicata. Indicata ziet dat in Nederland vooral elektrische en hybride occasions meer verkocht worden, wat op zich geen bijzondere constatering is. Countrymanager Frank Tanke: “Wat wel bijzonder is dat er momenteel meer occasions verkocht worden dan voor de coronacrisis. De auto wordt populairder en doordat mensen niet op vakantie gaan, blijft er geld over voor de aankoop van een occasion. Je hebt het dan over een paar duizend euro, dus logisch is dat de categorie 9 tot 12 jaar oude auto’s dan het meest in trek is. Daar zien we dan ook de grootste stijging.”

Voorraadtekort

De stijgende verkoop leidt tot een oplopend tekort van de voorraden bij autodealers. Indicata meet dit voorraadtekort aan de hand van een zogenoemd courantheidscijfer. Frank Tanke: “We houden van alle occasionportals bij welke auto’s er te koop worden aangeboden. Als een auto van een portal verdwijnt en niet bij die dealer terugkomt, telt een auto als verkocht. Het courantheidscijfer vertelt in hoeveel dagen een voorraad wordt verkocht. We zien dat cijfer dit jaar echt met 10 tot 15 procent naar beneden gaat.”

Wat ook opvalt is dat de prijs van occasions gedurende de Covid-19-pandemie ongeveer gelijk is gebleven. “Dat verbaast me zeer. Je zou toch verwachten dat de prijzen zouden dalen toen de vraag instortte bij de uitbraak van de pandemie. Dat is niet gebeurd. Net zo min stijgen nu de prijzen nu de vraag toeneemt. Kennelijk zijn veel autodealers nog niet actief met dynamische pricing.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3427 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.