Occasions slimmer, groter, luxer

Meer prognoses voor 2018 komen van Autoscout24. Meer luxe, meer slimme functies en het mag een maatje groter. Dat ziet het online portal als de trends voor de occasionmarkt in 2018. Daarnaast verwacht Autoscout24 dat we ons meer bewust worden dat smartphonegebruik en autorijden niet samengaan.

Autoscout24 denkt dat het op de tweedehands markt in 2018 allemaal wat meer mag zijn. Dat is volgens het online portal het gevolg van de aantrekkende economie. Die zorgt er tevens voor dat het drukker wordt op de weg. “We hebben onze aandacht hard nodig bij het drukke verkeer. Ondertussen worden we afgeleid door berichtjes op onze smartphone. De bewustwording neemt gelukkig voortdurend toe. Zo werden in 2017 de boetes voor appen tijdens het rijden al zwaar verhoogd en werd het woord ‘appongeluk’ verkozen tot woord van het jaar 2017. Deze bewustwording wordt naar verwachting alleen maar groter in 2018”, zegt Jurgen Vugts, algemeen directeur van Autoscout24 Nederland.

Zelfrijdende auto

Autoscout wijst erop dat er het afgelopen jaar veel aandacht was voor ongelukken met zelfrijdende auto’s. Daarbij is minder opgevallen dat er voortdurend kleinere automatische functies worden ontwikkeld. Opties als het zelf inparkeren van een auto, het aanpassen aan de snelheid van de voorganger, of het waarschuwen bij het overschrijden van de belijning worden steeds gebruikelijker. Jurgen Vugts ziet dat daardoor de volledig zelfrijdende auto steeds dichterbij komt. “Doordat deze systemen steeds vaker standaard in de auto zitten, zal de gewenning de komende jaren vanzelf komen en gaan we stapsgewijs naar autonoom rijden”, aldus Vugts.

Groter, luxer

Autoscout constateert verder dat dat de Nederlander het afgelopen jaar in iets grotere auto’s reed dan eerder en verwacht dat deze trend aanhoudt. Eveneens door de aantrekkende economie verwacht Autoscout dat consumenten ook in 2018 meer bereid zijn om meer uit te geven aan veiligheid en een iets grotere auto. De met ruim 10 procent gestegen gemiddelde prijs van een occasion wees daar het afgelopen jaar al op. Ook zijn de occasions die worden gekocht steeds luxer uitgevoerd. Vugts licht toe: “Het liefst schaffen we onze tweedehandsauto ook nog aan met een standaard ingebouwde navigatie, lederen bekleding en stoelverwarming. Deze opties zorgen voor meer comfort en gemak in de auto. We zullen deze opties de komende jaren dan ook steeds meer gaan terugzien.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3416 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters