Omzet autobranche groeit 1,2 procent

De omzet van de auto- en motorbranche is in het eerste kwartaal van 2019 met 1,2 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Van alle bedrijfstakken in Nederland meldde de branche als enige een negatief ondernemersvertrouwen. 

Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche. De meeste groei zat in de handel in en reparatie van motorfietsen (+14,6 procent). De importeurs haalden een omzetstijging van 5,7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2018 was in deze deelbranche nog een daling van bijna 8 procent te zien. Dit had mede te maken met de invoering van de WLTP-testcyclus voor het vaststellen van de CO2-uitstoot.

Daling

In de autohandel en reparatie, de grootste deelbranche, daalde de omzet in het eerste kwartaal van 2019 met 0,6 procent. In het vierde kwartaal was hier nog een stijging van bijna 3 procent en dat was al lager dan de eerste drie kwartalen van 2018. Ook hier speelt de WLTP een grote rol. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de handel in auto-onderdelen daalde, en wel met 1,8 procent.  De omzet steeg voor de gespecialiseerde reparatiebedrijven, waar deze met bijna 4 procent toenam. De omzet van de zware bedrijfsautobranche steeg licht met 1,5 procent.

Ondernemersvertrouwen

Opvallend is dat ondanks een gestegen omzet het vertrouwen bij ondernemers in de auto- en motorbranche in de loop van het eerste kwartaal van 2019 verder is gedaald. Er werd in het begin van het eerste kwartaal een licht negatieve stemming gemeten (-5,1 procent) onder de ondernemers, die in het tweede kwartaal verder daalde naar -5,3 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was de stemming met 6,7 procent nog positief. De auto- en motorbranche is de enige bedrijfstak in Nederland waar de stemming negatief is. Het ondernemersvertrouwen in Nederland was het laatste kwartaal zelfs gestegen naar 12 procent.  Voor de komende drie maanden denkt 17 procent van de ondernemers in de branche dat de omzet gaat stijgen. Een kwartaal eerder was dat nog 34 procent.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters