Ook geen btw over bpm voorraadauto’s

Dealers en handelaren hoeven ook geen btw te betalen over de bmp van voorraadauto’s en -motoren. Dat meldt Bovag na een bekendmaking van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. De wijziging werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Bovag was al langere tijd in gesprek met het ministerie van Financiën over deze specifieke ‘btw over bpm’. Dealers zouden volgens de Belastingdienst ook btw over de bpm moeten betalen bij voorraadauto’s op eigen naam. De bpm van deze auto’s wordt namelijk niet door of namens een klant afgedragen, redeneerde het ministerie, waardoor geen sprake is van een doorlopende post en dus btw is verschuldigd.

Volgens Bovag was dit een verkeerde uitleg van de wet en zou dit resulteren in een prijsnadeel van door dealers zelf geregistreerde voorraadauto’s ten opzichte van nieuw bestelde auto’s. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën erkent dit nu en keurt goed dat “bij voorraadauto’s het bpm-bedrag voor de btw buiten de maatstaf van heffing blijft”, schrijft hij in het wijzigingsbesluit.

Terugwerkende kracht

Bovag is verheugd over zijn besluit: “Nadat we eerder met succes streden tegen ‘btw over bpm’ bij nieuwe auto’s, komt door lobby van Bovag nu ook een einde aan de dreigende btw over bpm bij op voorraadauto’s”, reageert Geert Brummelhuis, branchemanager van Bovag Autodealers. “Het mooie is dat de wijziging met terugwerkende kracht geldt tot en met 1 januari 2015. Btw-beroepen van leden die op of na die datum aanhangig zijn gemaakt zullen positief moeten worden behandeld. We zijn blij dat dit lastige issue nu is opgelost.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2390 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *