Registraties EV’s voor het eerst boven 100.000

De registraties van nieuwe elektrisch aangedreven personenwagens zijn vorige maand in Europa voor het eerst boven de honderdduizend exemplaren gekomen. Vooral met dank aan de Tesla Model 3, die ruim vijftienduizend keer over de toonbank ging.

De registratie van (plug-in) hybrides en volledig op accu’s rijdende auto’s kwam volgens JATO Dynamics uit op 125.4000 stuks. De totale vraag lag 31 procent hoger dan de maand ervoor, waarbij Nederland, Duitsland, Noorwegen en Spanje zich positief onderscheidden. Dankzij de sterke vraag naar de Model 3 kwam Tesla binnen in de top 25 van best verkopende merken. De ‘betaalbare Tesla’ schopte het tot 15.755 registraties, tegen 3.747 in februari. Daarmee was het in maart de best verkopende elektrische auto in Europa. Ook in het segment van premium middenklassers (alle typen) ging het model aan kop.

Diesel

Een heel ander beeld schetst JATO van het dieselfront. Zelfontbranders noteerden het laagste marktaandeel sinds september 2000: 31.2 procent. In maart 2018 was de hap uit de totale koek nog 36,2 procent, in maart 2017 nog 44,8 procent. De grootste dieselterugval incasseerden Mercedes, Renault, Peugeot, Ford en Land Rover. In contrast daarmee wisten Volkswagen, Skoda en Seat hun dieselregistraties afgelopen maand juist stijgen.

Opel Corsa

Koploper bij de modellen blijft de VW Golf, ondanks de min van 14 procent in volume. In de top-tien onderscheidde de Opel/Vauxhall Corsa zich positief, met sterke groei in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het model is flink op leeftijd, maar noteerde bijna evenveel registraties als rivaal VW Polo, die pas een jaar op de markt is. Uitgerekend vandaag kwam Opel Nederland met een persbericht over de aanstaande nieuwe Corsa-generatie. Als geheel bleef de Europese automarkt kwakkelen. JATO Dynamics constateert voor de zevende maand op rij een daling bij de registraties. De oorzaken: politieke en economische onzekerheid, uitblijvende duidelijkheid over de Brexit, dreigende binnenstad-ban voor diesels. In 19 afzetmarkten (waaronder de tien grootste) van de in totaal 27 was er een terugval.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †