Ruim 18 procent meer particuliere EV-kopers

Tot en met het derde kwartaal van 2020 hebben 4.419 particulieren een nieuwe elektrische auto geregistreerd. Dat is 18,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna zes op de tien particuliere EV’s dit jaar werden in het derde kwartaal afgeleverd, blijkt uit cijfers van Bovag en RDC.

In de periode juli tot en met september was het registratieverschil zelfs ruim 79 procent: 2.585 stuks, tegenover 1.440 particuliere EV’s in Q3 van 2019. Deels speelt hier de run op de vierduizend euro subsidie een rol, die vanaf 1 juli kon worden aangevraagd. Kopers die achter het net visten, kunnen op 1 januari alsnog hun aanvraag indienen.

MG ZS

Het populairste elektrische model onder particuliere kopers in de eerste negen maanden van dit jaar is de MG ZS. De 773 registraties zijn goed voor 17,5 procent van de totale particuliere EV-verkoop. Daarachter volgen de Renault Zoe (586 stuks) en de Tesla Model 3 (422). Vorig jaar werden in de eerste drie kwartalen nog ruim tweeduizend euro van deze Tesla aan particulieren afgeleverd. De Hyundai Kona en KIA Niro completeren de top-vijf, met respectievelijk 380 en 310 exemplaren die van 2020 door privépersonen werden aangeschaft.

Private lease verdrievoudigd

Bovag en RDC melden verder een verdrievoudiging van het aantal contracten voor private lease van een EV. Er werden ruim zesduizend contracten afgesloten in de eerste negen maanden, waarvan ruim de helft in het vorige kwartaal. De subsidie van vierduizend euro voor particulieren geldt ook bij private lease. Ze wordt per maand uitgekeerd gedurende de looptijd van het contract. In de private-leasemarkt voor EV’s is de Volkswagen e-Golf dit jaar met 2.027 stuks goed voor een derde van het marktaandeel. Op ruime afstand volgen de Nissan Leaf (730 ), Skoda Citigo (695), KIA Niro (648) en MG ZS (612).

Totale markt

Volgens de data van Bovag en RDC werden vorige maand 6.140 nieuwe EV’s geregistreerd, waarvan 872 door particuliere kopers. Het totaal over de eerste drie kwartalen bedraagt 28.782; ruim duizend stuks minder dan een jaar eerder. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar werden 29.810 nieuwe elektrische auto’s afgeleverd en in september 2019 waren dat er 7.643. Ruim een derde van alle EV-verkopen dit jaar is op naam of namens een particulier, terwijl dat een jaar eerder nog geen 20 procent was.

Top-tien

Hieronder de tien meeste geregistreerde modellen die door of namens particulieren dit jaar tot en met het derde kwartaal werden aangeschaft (private lease en particuliere koop).

1VW e-Golf2.196 stuks
2MG ZS1.385
3KIA Niro958
4Tesla Model 3800
5Nissan Leaf791
6Skoda Citigo775
7Renault Zoe697
8Hyundai Kona635
9Mini Electric309
10Opel Ampera-E213

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *