‘In de spotlights staan altijd geambieerd’

Als er iemand is die zó onbevangen en stralend voor de Buiten Kantooruren-camera heeft gestaan, dan is het Ingrid Bakker wel. Heel verwonderlijk is dat ook weer niet, want Ingrid is in haar vrije tijd flink aan de weg aan het timmeren als figurante en als fotomodel.

We ontmoeten Ingrid in de fotostudio van Evert Jan waar ze al meerdere keren als model heeft gefungeerd. “Evert Jan stelt je op je gemak, hij is een fijne fotograaf om mee te werken. Mede dankzij zijn werk kan ik mijn portfolio steeds verder uitbreiden. Ik weet nog goed wat mijn eerste ‘klus’ was. Ik was nog een kind en stond model in het Hema Breiboek, dat vol stond met patronen. Toen ik jong was heb ik in de spotlights staan altijd geambieerd en leuk gevonden. Ik voel en voelde me er gewoon goed bij, dat is altijd zo gebleven. In the picture staan ligt mij nu eenmaal. Óp school werkte ik altijd graag mee aan dramaproducties. En toen het theater in Almere de deuren opende heb ik er twee weken lang mensen mogen entertainen.”

Veel wachten

“Heel veel later pas ben ik als figurant gaan meewerken aan de Nederlandse tv-serie Ramses. Ik was compleet gestyled in de sfeer van de jaren vijftig. Begrijp me goed, het was helemaal geen spannende rol hoor, maar ik heb er wel intens van genoten. Daar is het figurantenvirus dan ook toegeslagen. Ik wist: ja, hiervoor ben ik in de wieg gelegd. Het leuke is dat je een rol speelt en je verplaatst je in een andere persoon, een ander karakter. Daarnaast kom ik door dit werk op heel veel verschillende en bijzondere locaties en ik ontmoet leuke en inspirerende mensen.”

Edelfigurant

Het begint allemaal met solliciteren op oproepen. “Sinds een jaar of zeven sta ik ingeschreven bij verschillende castingbureaus die de oproepen plaatsen. Ik sta te boek als zogenaamde edelfigurant, dat zijn figuranten die meer zijn dan sec beeldvulling; een edelfigurant heeft ook tekst. Of ik mezelf goed vind? Nou ja, wanneer ik vier dagen op een set heb gestaan van een mooie filmproductie, dan denk ik toch wel bij mezelf: hmmm, dan heb ik blijkbaar toch iets in huis waardoor ik ben opgevallen! Maar ik ben en blijf realistisch hoor; als figurant moet je absoluut niet de illusie hebben dat je zult doorbreken. Bij een enkeling kan en zal het gebeuren, natuurlijk. Het is ook helemaal niet mijn ambitie, hoor. Het is leuk om te doen, maar je moet ook veel wachten. Ik maak het mee dat ik een hele dag aanwezig ben en vervolgens twee keer heel kort op de set sta. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Gooische vrouwen

“Waar ik echt trots op ben is een film voor een bedrijf dat trapfietsen maakt voor mensen met dementie. Al fietsend kijken ze naar een beeldscherm met plaatjes en beelden waar ze blij van worden. Ik speelde de dochter van een dementerende vader. Heel speciaal, want mijn eveneens dementerende vader was kort ervoor overleden. Het kwam dus ook nog eens heel dichtbij. Hoe dan ook, die oudere man en ik hebben een sfeer kunnen neerzetten die heel bijzonder was en het resultaat is onwijs mooi geworden. Daarnaast is het altijd leuk om met BN’ers te werken. En tja, met sommigen heb je een klik, met anderen niet. Ik vond Monique van de Ven ontzettend sympathiek en lief. Met haar heb ik een hele poos zitten praten tijdens de opnames van Dokter Deen, ik was een patiënt in haar praktijk. Bovendien rijdt ze Citroën, dus we hadden een extra klik, haha.”  

‘Ik vond Monique van de Ven ontzettend sympathiek en lief’

  Ingrid heeft ook in GTST meegespeeld. “Ik had aanvankelijk geen tekst, maar er ontstond iets grappigs met één van de acteurs en dat hebben ze er daadwerkelijk ingelaten. Ach, ik heb in zoveel programma’s gespeeld; de Familie Kruis, Gooische vrouwen (de film en de serie), ga zo maar door. Ook was ik model in een aantal commercials en doe ik fotoshoots voor folders, websites en winkelaankleding.”

Concurrentie

Modellenwerk doet en deed ze voor onder meer Margriet, Mijn Geheim en Vrouw Magazine. “Vaak wordt ik gevraagd als verplegend personeel, dat mag ik regelmatig doen. Let wel, de kans is ongeveer één op tien. Van de tien oproepen, mag ik blij zijn als ik er eentje krijg. De concurrentie is dan ook ontzettend groot. Maar goed, het is niet mijn werk hè. Ik hoef er niet van te leven, dat houdt het leuk voor me. Nu denk ik bij een afwijzing ‘jammer’. Anders zou ik er misschien wel gestrest van raken.” Nu is het ‘vrijheid blijheid’. “Ik vaar mijn eigen koers en pik de leuke dingen er gewoon uit. Momenteel ben ik in de running voor een presentatieklus, de betreffende partij heeft mij nota bene gevonden, ik heb er zelf niets voor hoeven doen. Dat vind ik een mooi compliment. Het is vooralsnog vooral lekker blijven zaaien. Mijn grootste wens? Oh, dat weet ik precies! Ooit nog eens een grote maatschappelijke campagne maken voor het openbaar vervoer. Dan wil ik graag met een hele gekke foto op een billboard of abri komen te hangen en mensen in het bushokje een glimlach op hun gezicht bezorgen. Mensen blij de bus in sturen, daar ga ik voor!” Met dank aan Evert Jan Westera, www.studiohaaglanden.nl

BINNEN KANTOORUREN “Inmiddels werk ik alweer 15 jaar bij Autobedrijven Dijkstra in Almere. Wij zijn Citroën-, DS-, en Kia-dealer. Ik houd me met name bezig met de ondersteuning op het gebied van de verkoopadministratie. Eigenlijk vervul ik een spilfunctie binnen het bedrijf. We hebben meerdere vestigingen, maar ik werk in Almere en ik verzorg ook de verkoopondersteuning op afstand voor Emmeloord en Lelystad.”

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 68 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis