Staatssecretaris: nieuw onderzoek WLTP en BPM

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën gaat komende week in gesprek met Bovag en RAI Vereniging . Inzet: nieuw onderzoek naar de aanschafbelasting op nieuwe auto’s (BPM) als gevolg van de nieuwe Europese CO2-meetmethode WLTP.

Over dit thema dienden de Kamerleden Omtzigt en Lodders eind 2019 een motie in. Deze riep de vorige staatssecretaris op onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de gevolgen van WLTP voor de BPM. Onderzoeken van TNO en KPMG leidden namelijk deels tot uiteenlopende conclusies.

Nieuw debat

Afgelopen mei verscheen in opdracht van de huidige staatssecretaris een toets van bureau SEO. Daarin werd gesteld dat de omzetting budgetneutraal was uitgevoerd. Bovag, RAI Vereniging en kamerleden van CDA, VVD en PVV vonden de toetsing geen recht doen aan de motie. De antwoorden op hun vragen waren aanleiding om een nieuw debat aan te vragen. Dat is nu van de baan, door de toezegging van Vijlbrief om met beide brancheorganisaties het gesprek aan te gaan over nieuw onderzoek.

Rechtvaardig

Bovag-voorzitter Han ten Broeke toont zich vooralsnog tevreden over de opening die nu gecreëerd is: “Het siert de staatssecretaris dat hij alsnog deze stap zet. Wij hebben met gerenommeerde onderzoekers van KPMG de onderste steen boven gekregen. Dan is het frustrerend om telkens nul op het rekest te krijgen.” Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging: “Wij hebben hard bewijs geleverd dat de BPM afgelopen jaren onterecht is verhoogd. Voor de tweede keer wordt de staatssecretaris door de Tweede Kamer teruggefloten.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *