Stern ontevreden over resultaat t/m Q3 2018

De netto omzet van Stern Groep t/m september 2018 is ten opzichte van 2017 toegenomen met 0,1 procent: 856,2 miljoen euro. Het resultaat na belastingen bedroeg echter met 4,9 miljoen euro flink minder dan de 5,8 miljoen euro t/m Q3 van 2017.

De totale resultaten tot en met het derde kwartaal “stemmen ons ontevreden”, schrijft directievoorzitter Van der Kwast in zijn toelichting. Hogere loonkosten en sociale lasten, in combinatie met de omschakeling naar nieuwe emissieregels (WLTP) drukken dit jaar zwaar op de resultaten. Hoewel volgens de topman verbetering in aantocht lijkt, is “overall de verwachting dat Stern het resultaat voor belastingen van Q4-2017 (2,3 miljoen euro) in Q4-2018 niet zal evenaren.”

Meetresultaten

Dealergroep Stern realiseert dit jaar tot nog toe een marktaandeel personenauto’s van 5,3 procent (Q3-2017: 5,8 procent). Bij bedrijfswagens is dat 7,5 procent (Q3-2017: 7,7 procent). Een aantal autofabrikanten had de nieuwe meetresultaten per september niet tijdig beschikbaar, wat een rem zette op de beschikbaarheid van voertuigen. Bij Stern zal daardoor volgens Van der Kwast de omzet uit auto’s voor heel 2018 lager uitvallen dan ten tijde van de halfjaarcijfers werd ingeschat. Wel nam bij  Dealergroep Stern de omzet uit aftersales (werkplaats en onderdelen) licht toe.

Sternlease

De strategische verbeteroperatie Fast Forward wordt volgens Stern “zichtbaar en tastbaar” bij de werkplaatsen en bij Sternpoint. Maar het is niet genoeg, reden voor “stevige aanpassingen” van de organisatie, onder de noemer Fast Forward Reloaded. Tijdens een sessie met investeerders en analisten op 20 december 2018 zal daarover meer duidelijkheid komen. Helder is al wel dat Sternlease kritisch onder de loep zal worden genomen. “De concentratiegolf die gaande is binnen de leasemarkt, in combinatie met de forse groei van private lease, brengt met zich dat de autonome groei van Sternlease onvoldoende zal zijn om in de toekomst een relevante marktpartij te kunnen blijven.”

Sternpoint

De omzet van Stern Car Services (schadeherstel/Sternpoint en bedrijfswageninrichting/Sterntec) nam met 13,3 procent toe. Medio 2017 is het aantal vestigingen van Sternpoint uitgebreid met zes. In Q2-2018 is de vestiging Geldrop gesloten. In Q4-2018 en Q1-2019 worden drie bestaande vestigingen (in Amsterdam Noord, West en Zuidoost) in Amsterdam gesloten, omdat de activiteiten worden verplaatst naar de bestaande grote vestiging in Amstelveen en een nieuwe grote vestiging in Amsterdam West.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †