Tesla Model 3 populairste occasion

Een gebruikte Tesla Model 3 heeft binnen 21 dagen een nieuwe eigenaar. Daarmee is het de snelst verkopende occasion in 2020.

Dit blijkt uit cijfers van VWE Automotive en het Nationaal Occasion Onderzoek 2020. Daaruit blijkt dat elektrische auto’s sowieso populair zijn. In de afgelopen zes maanden zijn er 10.706 gebruikte EV’s aan consumenten verkocht, waarvan het merendeel (ruim negenduizend) door het autobedrijf. De markt groeide daarmee met 114 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook de statijden van andere elektrische occasions zijn kort. Van de zes snelst verkochte auto’s in 2020 zijn er vier elektrisch, met naast de Tesla Model 3 de Audi e-tron, MG ZS en Kia e-Niro.

Meest verkocht

De Opel Ampera is de elektrische occasion waarvan de BtoC-verkoop in 2020 de grootste groei kende. Van de auto werden er in de periode juni tot november vorig jaar slechts 65 verkocht. Dit jaar waren dat er in dezelfde periode 919, een groei van 1314 procent.

De meest verkochte elektrische occasion in deze periode was de Renault Zoe. Daarvan gingen er 1120 naar een nieuwe eigenaar. Vorig jaar waren dat er 564, een groeipercentage van 99 procent.

Kopers

VWE deed ook onderzoek naar wie de kopers van elektrische occasions zijn. Zij zijn vooral uit op lage onderhoudskosten en, in het geval van de zakelijk rijders, een lage bijtelling. Het bijtellingsvoordeel van nieuwe elektrische auto’s wordt immers met het jaar kleiner, terwijl gebruikte EV’s gedurende de eerste vijf jaar hun oorspronkelijke bijtellingspercentage behouden. Zodoende hebben EV’s uit de jaren 2016 tot 2019 een veel lagere bijtelling dan nieuwe EV’s. 70 procent van de verkochte elektrische occasions jonger dan vijf jaar wordt dan ook zakelijk gereden. Voor een gebruikte Tesla Model 3 is dat zelfs 86 procent.

Dat er ook steeds meer kleinere EV’s op de occasionmarkt beschikbaar komen, laat de populariteit van de Renault Zoe zien. Vorig jaar stond deze nog op plaats 5 in de ranglijst van meest verkochte occasions.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2893 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *