‘Tien keer zo veel occasions met teruggedraaide teller’

Fraude met kilometerstanden van auto’s kan in Nederland veel strenger aangepakt worden, zo betoogt Autoverleden.nl. Het probleem van tellerfraude is namelijk tien keer groter dan gedacht: niet 163.000, maar 1,7 miljoen auto’s.

Directeur Ben Veenman van de website Autoverleden.nl reageert op de onlangs gestarte campagne tegen tellerfraude door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Met de slogan ‘Doe jezelf niet tekort, vraag het tellerrapport’ roept RDW mensen op de tellerstanden van een auto beter te controleren en te registreren. Bij de dienst stonden op 1 januari van dit jaar 163.000 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Auto’s met een teruggedraaide kilometertellers zijn minder veilig, duurder in onderhoud en in aanschaf. Dit soort fraude kost daarom 160 miljoen euro per jaar, heeft RDW berekend. Volgens Autoverleden.nl wordt de omvang van het probleem onderschat. Niet 1,8 procent van de 9,5 miljoen geregistreerde auto’s, maar 17,7 procent heeft een onlogische kilometerstand, zo blijkt uit de eigen database. Daarmee kan de website de complete historie van een auto achterhalen en ook zien of er met de kilometerstand is geknoeid.

Ingevoerde auto’s fors meer kans

Vooral met geïmporteerde auto’s – zo’n 15 procent van het wagenpark in Nederland – wordt veel geknoeid. “Koop je een ingevoerde auto dan is de kans wel vijftig procent dat deze een teruggedraaide kilometerstand heeft”, zegt Veenman. “In Duitsland bijvoorbeeld zijn kilometerstanden door particulieren niet na te gaan, waardoor er veel meer ruimte is om ermee te rommelen.” Daarom zouden RDW-keuringstations bij de import van auto’s meer moeten letten op een juiste kilometerstand. “Naast digitale uitleesapparatuur is ook aan de hand van slijtage van bepaalde onderdelen vast te stellen of een kilometerstand aannemelijk is of niet. Dit wordt nu niet gedaan”, aldus Veenman. Een ander wapen tegen tellerfraude is de carpass die België hanteert. Veenman: “In België wordt elke auto verkocht met een carpass, waarop de kilometerstanden worden geregistreerd. Elke keer dat een auto wordt verkocht is de verkoper verplicht de carpass te overhandigen en ziet de koper dus automatisch of er met de teller is gerommeld.”