Toyota-dealer Scholten stopt na 52 jaar

Na een loopbaan in de autobranche van 52 jaar gaat Toyota-dealer Peter Scholten stoppen. Zijn vestiging in Nijmegen is met ingang van 1 januari verkocht aan Oostendorp Autogroep in Uden. Die wordt ook de nieuwe werkgever van alle 22 personeelsleden.

Scholten opereerde ook vanuit Millingen aan de Rijn; die vestiging gaat bij gebrek aan opvolging sluiten. Helemaal zeker is dat nog niet: voor Scholtens Focwa-schadeherstelbedrijf ter plekke (sinds 1987) is overname door bedrijfsleider Bas de Bruijn nog een optie.

Brengservice

Peter Scholten omschrijft zich als de langstzittende, nog actieve autodealer van Nijmegen. De overname is het resultaat van elf maanden onderhandelen met de Oostendorp Autogroep. Klanten die hun voertuig in onderhoud hadden in het filiaal-Millingen kunnen straks gebruikmaken van de brengservice. In die constructie, zo is het idee, rijdt personeel dat woonachtig is in Millingen voortaan hun auto naar en van de Nijmeegse vestiging. Oostendorp Scholten Nijmegen staat per 1 januari onder leiding van Bas Bögels, die er ook nu vestigingsmanager is.

Traantje

De nu 71-jarige Scholten begon in 1965 samen met zijn vader een autobedrijf en is Toyota-dealer sinds 1973. Zo’n 25 jaar geleden volgde de Toyota-vestiging in Nijmegen. Sinds 1 november 2011 voert het bedrijf in Millingen de formule Autocrew – ‘gespecialiseerd in Toyota’. Het verstand zegt dat het goed is om te stoppen, maar het gevoel is anders, zegt hij in dagblad De Gelderlander. “Emotioneel valt het me zwaar. Ik ben op de leeftijd om te stoppen en de zaken gingen prima. Toch heb ik wel een traantje gelaten.’’ De vestiging in Nijmegen sluit volgens directeur Bas Oostendorp goed aan bij zijn bedrijf. “We zitten met onze Toyota-filialen in noordelijk Brabant en Limburg, dan is dit een logische stap.” Behalve van Toyota is Oostendorp ook dealer van Hyundai en Mazda. Verder opereren binnen de holding een tak voor schadeherstel (vier bedrijven, met de formule ABS) en een voor lease.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †