Transacties boven 3000 euro niet in cash

In hun aanpak van witwassen stellen de ministers Hoekstra (Financiën) en Grapperhaus (Justitie) voor om transacties boven drieduizend euro in cash niet langer toe te staan. Dat geldt ook voor de autobranche.

Volgens de overheid wordt in Nederland jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de controle op verdachte transacties zijn banken een aantal keren tekortgeschoten, maar daar lijkt verbetering zichtbaar. Toch zijn meer regels nodig om witwassen tegen te gaan. Minister Hoekstra: “Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector  en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.” Minister Grapperhaus: “Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen.”

Lastenverlichting

Bovag heeft met belangstelling kennis genomen van het voorstel. Woordvoerder Tom Huyskens: “Nog niet duidelijk is of met het verplichten van giraal overmaken van een aankoopbedrag ook de meldplicht voor grote transacties komt te vervallen. Net als dat geldt voor juweliers is ook autobranche verplicht om contante betalingen boven de tienduizend euro te melden. Als dat zo is, betekent dat natuurlijk een verlichting van de administratieve lasten. Dat is positief voor ondernemers. Verder willen we onze achterban gaan raadplegen of die grens van drieduizend euro wel de gewenste grens is. Dat witwassen wordt tegengegaan is op zich natuurlijk goed, alleen is het wel mijn beeld dat de autokoper die met een aantal ruggen aan contant geld het autobedrijf komt binnenlopen wel een uitstervend ras is.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters