VACO heeft nieuwe roerganger

De inkt van je contract is nog nat als de onderneming ineens, onder druk van het coronavirus, de deuren moet sluiten. Een sprong in het diepe is het gevolg. Laura Seegers, de nieuwe algemeen secretaris van brancheorganisatie VACO, ondervond het aan den lijve.

Op 13 maart kreeg Laura Seegers te horen dat zij bij VACO aan de slag kon als algemeen secretaris – als opvolger van Tim van der Rijken. Twee dagen later werden de coronamaatregelen van kracht en ging het kantoor in Leiden dicht. Per videobericht werd Laura voorgesteld aan haar zeventien collega’s. “Een bizarre situatie natuurlijk”, opent Seegers ons gesprek. “Je wordt als kapitein op een schip neergezet en dan moet je het vanaf de wal aansturen, zonder dat je de bemanning kent. Gelukkig blijkt de VACO-organisatie flexibel en goed voorbereid op calamiteiten en kunnen we elkaar met behulp van de technologie toch ontmoeten.”

Luisteren

Terwijl het kantoor van VACO in Leiden wordt voorbereid op de 1,5 meter economie, spreekt Aftersales Magazine met de nieuwe algemeen secretaris af bij een van de leden. Dat is Autoservice De Egel in Zwaag, waar VACO- en Carteam-ondernemers André de Jong en zijn vrouw Chantal hun kantoor graag ter beschikking stellen. Het tekent de pragmatische instelling van Seegers: kantoor dicht, maar de leden zijn aan het werk. Dus neemt ze daar waar het kan de mogelijkheid om in de praktijk te ervaren wat de bandenspecialisten momenteel moeten doorstaan. Overigens ging de dienstverlening aan de leden ondanks het gesloten kantoor gewoon door. “Alle ondernemingen, en dus ook onze leden, ondervinden de gevolgen van de crisis direct in hun kassa. Of het nu gaat om investeringen, om beschikbaarheid, de afwachtende consument, de hele keten merkt in meer of mindere mate dat de business op z’n kop staat. Dan moet je als brancheorganisatie aan de bak en dat begint met luisteren.”

‘Gelukkig blijkt de VACO-organisatie goed voorbereid op calamiteiten’

Diversiteit

In haar vorige baan stond Laura Seegers enkele jaren aan het roer bij brancheorganisatie Zelfstandigen Bouw. Wat zijn volgens haar, behalve de hoofdletter B, de overeenkomsten tussen de sectoren Bouw en Banden? “Het ondernemerschap en vakmanschap, de passie voor het beroep. Dat spreekt mij aan, vooral het dicht bij de werkvloer bij de praktijk van vakspecialisten. Een groot verschil met de bouw is de enorme diversiteit bij VACO op ledenniveau. Het ledenprofiel varieert van industrie tot internationale handel, van grote retailketens tot gepassioneerde familiebedrijven en kleine zelfstandigen. Met als rode draad de passie voor het bandenvak. Ondernemingen met hun eigen visie en aanpak, maar vooral met een uniforme drive om kwaliteit te leveren.”

Innoveren

Dat bij VACO de hele keten te vinden is, van productie tot handel, retail en recycling, maakt volgens Seegers het besturen leuk, dynamisch en interessant. “Al die verschillende segmenten hebben gezamenlijke en individuele belangen. Daar ligt de uitdaging om als brancheorganisatie toch voor iedereen de ondersteunende pijler en sparringpartner te zijn. Dat uitbouwen, in deze hectische of beter gezegd dynamische tijd, is voor mij de uitdaging. Een crisis betekent niet alleen paniek, maar ook een kans om te innoveren.”

Laura Seegers, algemeen secretaris van VACO: “Zodra we weer samen aan één tafel kunnen zitten, is mijn prioriteit kennismaken met de organisatie – en bovenal met de leden. Ik kom niet uit de bandenbranche, dus ik wil flink wat tijd steken in bezoek van de diverse werkvloeren. Verder ligt er een aantal dossiers die belangrijk zijn om direct op te pakken. Onder meer voertuigdata, waar we binnen Afcar optrekken met RAI Vereniging, Bovag, Focwa en ANWB.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1590 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *