Verkoopspurt EV vooral bij zakelijke klant

De verkoop van volledig elektrische auto’s (batterij-elektrisch) zit flink in de lift. Bijna negen van de tien transacties hebben een zakelijke achtergrond, blijkt uit cijfers van RAI Vereniging.

In het eerste kwartaal van 2018 werden 3945 nieuwe volelektrische auto’s verkocht. Dat zijn er 136 procent meer dan de 1667 in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel elektrische auto’s binnen de totale nieuwverkopen groeide van 1,4 procent in het eerste kwartaal van 2017 naar 2,9 procent in de eerste drie maanden van 2018. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is de verkoopstijging mede te danken aan het toegenomen aantal modellen in het middensegment. De brancheorganisatie verwacht dat hierdoor in ons land dit jaar circa vijftienduizend nieuwe volelektrische auto’s worden verkocht. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017, toen 7958 exemplaren de showroom verlieten.

Eigenaar

Veruit de meeste nieuwe registraties van elektrische auto’s zijn zakelijk, zo’n 87 procent. Volgens Van Eijck zijn particulieren terughoudend door de nu nog veelal hoge aanschafprijzen. Voor deze groep mensen kan private lease een optie zijn, zeker met het oog op de lage brandstofkosten. Van Eijck verwacht dan ook dat het aantal privé geleasede elektrische auto’s de komende tijd zal groeien.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †