Vraagprijzen EV’s blijven achter bij rest

De maandelijkse rapportages van de occasionvraagprijzen (AOX) laten voor augustus een fors stijgende lijn zien. Ten opzichte van juli steeg de vraagprijzenindex gemiddeld met 2,04 procent. Opvallend is dat met name de oudste categorie hard oploopt en dat de EV’s achterblijven bij de ICE’s.

De algemene AOX, met daarin het gemiddelde van de vraagprijzen zoals die door de deelnemers worden gerapporteerd, schoot in juli voor het eerst door de 100-grens. Augustus laat zelfs een stand van 102,17 zien. (Die honderd staat voor het prijsniveau van januari 2011.) Zoals uit bijgaande grafiek blijkt is sinds januari 2019 sprake van een gestaag oplopende lijn met een coronadip die in maart 2020 werd ingezet. In oktober 2020 was die al weer weggewerkt.

Vraagprijzen EV’s

Binnen de verdeling naar ‘brandstof’ zien we dat het segment elektrische voertuigen sinds juli naar beneden afbuigt, terwijl de rest doorstijgt. Gas blijft relatief het kostbaarst, diesel na de EV’s het minst. Ten opzichte van januari 2019 wijken de prijsniveaus van diesel en ‘elektrisch’ al snel om sindsdien niet nader tot elkaar te komen. Het gat is sinds maart van dit jaar fors.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.