46 procent autobezitters is oververzekerd

46 procent van de autobezitters is oververzekerd, 20 procent onderverzekerd. Feitelijk heeft slechts 34 procent een adequate dekking.

Dat blijkt uit onderzoek gedaan door CG Selecties, in opdracht van vergelijkingssite Pricewise, onder ruim vijfhonderd autobezitters.

WA

Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58 procent onderverzekerd. In de categorie WA plus beperkt casco is 35 procent oververzekerd en 37 procent onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA plus volledig casco) kan liefst 66 procent toe met een WA-verzekering of een WA plus beperkt casco-verzekering.

Dagwaarde

Pricewise adviseert het soort dekking te baseren op de dagwaarde, het bedrag dat uitgekeerd wordt als een auto bijvoorbeeld gestolen wordt. “Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten. Maar het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Maximaal verzekerd

Opvallend is dat bijna 20 procent van de auto-eigenaren hun auto allrisk verzekert, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen zou volstaan. “Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen 100 tot 500 euro per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard”, vindt Hans de Kok.

Autopech

Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt oververzekering bij auto’s niet alleen doordat mensen een te hoge dekking kiezen of die te lang aanhouden. “Vaak zijn ze ook nog eens dubbel verzekerd voor autopech. Als je bijvoorbeeld lid bent van ANWB, heb je geen extra pechhulp nodig.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters