Helft Nederlanders onbekend met eigen risico autoverzekering

De helft van de Nederlanders weet niet of niet precies hoe hoog het eigen risico van hun autoverzekering is. Een kwart weet niet eens of zij wel een eigen risico hebben.

Dat concludeert Autoverzekering.nl uit een onderzoek dat in november 2019 werd gedaan onder ruim duizend autobezitters. Vooral jongeren zijn niet goed op de hoogte. Van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar heeft maar liefst 70 procent geen idee of zij een eigen risico hebben bij hun autoverzekering.

Frederik van der Veen, ceo bij Autoverzekering.nl: “Als je een WA beperkt casco of een WA volledig casco verzekering hebt, krijg je bij bepaalde schades aan je auto een vergoeding. Bij deze verzekeringen kan je kiezen voor een deel eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de maandelijkse premie die je betaalt. Het eigen risico houdt in dat je dit deel van de schade zelf betaalt. Heb je gekozen voor 300 euro eigen risico, dan betaal je bij iedere schade die je meldt de eerste 300 euro zelf. Als je niet weet hoe hoog het eigen risico bij jouw autoverzekering is, dan kan je voor een vervelende verrassing komen te staan als je schade claimt bij je verzekeraar.”

Keuze

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel mensen niet weten dat verzekeraars vaak schades sturen naar partijen waar zij contracten mee hebben. Wanneer een verzekerde zelf een schadeherstelbedrijf kiest, moet hij vaak een deel van, of zelfs de hele rekening zelf betalen. “Verzekeraars gaan heel wisselend om met de vrijheid om zelf een schadeherstelbedrijf te kiezen. Bij een paar verzekeraars kan je een extra module afsluiten, waarbij je een hogere premie betaalt en hiervoor de vrijheid krijgt om zelf je schadeherstelbedrijf te kiezen. Als je niet op de hoogte bent van de voorwaarden van je autoverzekering en je kiest zelf een garage dan kunnen de kosten flink oplopen tot snel 500 euro extra eigen risico”, aldus Van der Veen.

Vervangend vervoer

Verder blijkt dat 70 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat hun autoverzekering een dekking biedt voor vervangend vervoer in binnen- en buitenland. Toch biedt slechts 40 procent van de verzekeraars vervangend vervoer in het buitenland aan. Vaak vergoeden zij wel de kosten van de reis terug naar huis, maar dan vrijwel altijd per tweede klas openbaar vervoer. Geen van de verzekeraars heeft een reis per vliegtuig opgenomen in de voorwaarden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 15 juli 2020 om 22:42
    Permalink

    Mensen die aangeven wel te weten wat hun eigen risico is, gaan er vaak vanuit dat dat alleen bij casco-schade is en dat er bij WA-schade geen ER geldt. Dat is inderdaad een veelkomende en geadviseerde situatie, maar echt niet altijd waar. Ook bij private lease is het nodig dit te controleren voordat een contract wordt gesloten; zelfs bij een Keurmerk contract zijn er wat ER (“Eigen Bijdrage”) betreft grote verschillen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.