Met 6 jaar oud al Nederlands kampioen

Buiten de vier muren van zijn vaders bedrijf, A3 Nijenhuis Schadeherstel, is Luca Nijenhuis (23) uit Heerde geen seconde bezig met lakschades en uitdeukwerkzaamheden. Met name in de weekenden rijdt de motorcrosser met zijn Honda in de MX1/500cc klasse. En niet bepaald zonder succes!

Luca heeft de perfecte bouw voor een motorcrosser; hij is vrij klein van stuk, tenger gebouwd, heeft nergens een grammetje vet te veel en is dankzij intensieve krachttraining sterk en gespierd. Omdat hij zich van jongs af aan al voortbeweegt op twee wielen, is motorcrossen Luca’s tweede natuur geworden. Hij vertelt hoe het voor hem begon: “Mijn vader is altijd al van de motoren geweest, zo deed hij vroeger aan wegracen. Toen ik een jaar of vier was kreeg ik mijn allereerste crossmotortje. We woonden destijds precies naast de crossbaan van Hattemerbroek en daar is het voor mij allemaal begonnen.”

Nederlands kampioen

Blijkbaar hebben de Nijenhuis-genen hun werk goed gedaan want op zijn zesde (!) werd Luca Nederlands kampioen in de 50cc. “Dat was mijn tweede jaar dat ik op de motor zat, ik had er gewoon veel plezier in. Een jaar later werd ik kampioen 65cc kleine wielen en op mijn negende werd ik kampioen grote wielen. Daarna ging ik door naar de 85cc kleine wielen, gevolgd door de 85cc grote wielen. Vervolgens heb ik veel in het Duits kampioenschap gereden, waar ik ook kampioen werd. Onder meer heb ik er landenwedstrijden gewonnen. In die tijd werd ik eveneens Duits Supercross-kampioen. Ik reed en rijd vooral veel in Duitsland omdat de wedstrijden daar veel mooier zijn, het is natuurlijk ook een veel groter land dan Nederland. Er komt bovendien meer publiek op af en de organisatie is er super. Daarnaast valt er in Duitsland ook best wel een beetje prijzengeld te verdienen.”

Multimiljonair

“Sinds ik serieus cross heb ik altijd wel sponsoren gehad, maar ervan leven dat kan op mijn niveau echt niet. Dat is echt behoorlijk moeilijk in de motorcross. Ik hoor wel bij één van de beste crossers van Nederland, maar Jeffrey Herlings, mijn generatiegenoot, is vier keer wereldkampioen. Hij is serieus multimiljonair geworden van de sport. Maar dat is mijn doel niet en ik moet realistisch zijn. Als je maar blijft geloven dat het tóch kan en je gaat ervoor, dan heb je uiteindelijk geen carrière, geen geld en geen werk. Ik wil uiteindelijk dit bedrijf overnemen. Nu kan ik hier werken als spuiter en ik cross in m’n vrije tijd.”  

‘Ik reed 145 km/h over het strand, met tien man naast elkaar’

  Het afgelopen weekend heeft Nijenhuis voor zijn doen eens iets heel anders gedaan; de Red Bull Knock Out op het strand van Scheveningen. “Dat was wel wat, hoor. In de halve finale gaan er daar duizend man van start in een race van één uur. Je rijdt heen over een recht stuk van twee kilometer lang en terug zijn er alleen maar bulten en hindernissen. Je rijdt daar met andere tandwielen en een grotere tank, maar ik had simpelweg te weinig getest. Ik had dus geen idee hoe het zou uitpakken.”

Pure adrenaline

“Gelukkig ging ik wel door naar de finale, die race duurt zelfs twee uur. Er gaan dan 750 man van start. Dit had ik nog nooit meegemaakt: je staat met tachtig man naast elkaar en in één keer ga je met z’n allen van start. Nog nooit heb ik zo’n chaos meegemaakt, pure adrenaline voel je op zo’n moment. Ik stond wel vooraan achter het hek en het was een enorme kick om met zoveel rijders het rechte stuk op te knallen. En dan op volle snelheid, ik reed op een goed moment 145 km/h over het strand, met tien man naast elkaar, alles komt achter je aan. Ja, ik vond het waanzinnig om te doen. Wel doodeng, stel dat je motor stilvalt bij de start! Uiteindelijk ben ik 22ste geworden en daar was ik best tevreden mee, het was immers mijn eerste keer en ik heb niet kunnen testen. Bovendien moest ik twee keer tanken en dat kost je toch zomaar drie minuten, terwijl anderen aan een tankbeurt genoeg hadden. Ik wilde vooral de finish halen en geen ongelukken maken. Ik deed zo’n drie minuten over een rondje, maar er zijn mensen die er wel een kwartier over doen. Goed oppassen dus want het snelheidsverschil is enorm. De volgende keer wil ik me zeker beter voorbereiden en hoger eindigen. Dit jaar heb ik alleen maar Nederlandse wedstrijden gereden, aangezien ik in het begin van dit jaar mijn bovenarm heb gebroken. Volgend jaar ga ik weer veel crossen in Duitsland, lekker veel rijden en plezier houden in wat ik doe. En daarnaast, gewoon mijn geld blijven verdienen in het bedrijf.”

BINNEN KANTOORUREN A3 Nijenhuis Schadeherstel is een schadeherstelbedrijf in Heerde. De vader van Luca, Adrie, is eigenaar van het bedrijf waar Luca hoofdzakelijk al het spuitwerk voor zijn rekening neemt. Luca’s moeder doet niet alleen de boekhouding maar meet en mengt ook de kleuren. Daarnaast zijn er nog twee medewerkers, waaronder een stagiair.

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 68 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis