AkzoNobel verkoopt chemietak aan Carlyle

Lakkenfabrikant verkoopt zijn chemietak aan de Amerikaanse investeerders Carlyle Group en GIC voor 12,5 miljard dollar (10,1 miljard euro). De transactie moet nog dit jaar worden afgerond.

Volgens AkzoNobel is de verkoop in het belang van AkzoNobel, van de chemietak en de respectievelijke stakeholders, inclusief personeel, aandeelhouders en consumenten. Wat het personeel betreft heeft vakbond FNV echter wel zorgen. Het pensioenfonds vertoont ernstige tekorten en de FNV is ook bang voor het verlies van arbeidsplaatsen door de overname. Vakbondsbestuurder Erik de Vries van FNV Procesindustrie: “De FNV blijft strijden voor continuïteit van arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid bij AkzoNobel, maar ook voor een pensioenprobleem van € 400.000.000, waar met deze overname geen verandering in komt.”

Aandeelhouders

De aandeelhouders zijn degenen die direct profiteren van de verkoop, die AkzoNobel naar verwachting 7,5 miljard euro netto zal opleveren. Het grootste deel daarvan zal aan de aandeelhouders uitgekeerd worden. Zij worden daarmee gecompenseerd voor de afgeketste overname door PPG en de mislukte pogingen van AkzoNobel om verffabrikant Axalta Coatings over te nemen. Saillant detail is dat Carlyle tot 2016 ook een belangrijk aandeel had in Axalta.

Lakken

Met de verkoop van de chemietak concentreert AkzoNobel zich nu op zijn lakken, zowel voor thuisgebruik als de industrie. Autolakken vormen daarvan een belangrijk onderdeel.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters