Autoverzekering jongeren +53 procent

Jongeren tussen 18 en 24 jaar betalen gemiddeld 437 euro meer voor een WA-autoverzekering dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van 53 procent.

Dat maakt vergelijkingssite Independer bekend. De kosten van een autopolis komen voor jongeren tussen 18 en 24 daarmee gemiddeld op 1266 euro per jaar. In de leeftijdscategorie 25 tot en met 34 jaar bedraagt de gemiddelde jaarpremie 580 euro. In die leeftijdscategorie steeg de premie in twee jaar tijd met 32 procent. 65-plussers betalen slechts 368 euro per jaar en zagen hun premie in twee jaar tijd met 29 procent stijgen.

Stijging

Dat alle premies voor autoverzekeringen al enige tijd flink stijgen, komt omdat ze niet langer de kosten dekken. “Al langere tijd maken verzekeraars honderden miljoenen verlies. Die konden zij vroeger nog compenseren met andere verzekeringsproducten of beleggingsresultaten, maar vandaag de dag niet meer”, zegt Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer. “Ook neemt het aantal schades toe en worden schades duurder. Dat komt bijvoorbeeld door geavanceerdere technieken in de auto, het vaker toekennen van smartengeld en extremere klimaatomstandigheden. De Nederlandse Bank roept verzekeraars al een paar jaar op de premies te verhogen. Sinds 2016 geven verzekeraars gehoor aan die oproep.”

Verschil

Dat vooral jongeren voor de kosten opdraaien, komt omdat zij de grootste risicogroep vormen. “Ik zie voorlopig geen reden om aan te nemen dat het einde in zicht is”, zegt Samson. “Deze situatie is vooral voor jongeren zorgwekkend. Deze groep heeft doorgaans al minder te besteden. Nu krijgen zij zoveel premiestijgingen voor de kiezen dat het de vraag is hoe lang zij dit nog kunnen opbrengen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters