Autoverzekeringen 10 procent duurder in 2019

Premies voor autoverzekeringen zullen in 2019 verder stijgen, gemiddeld wel 10 procent. Dat verwacht online consumentenadviseur Pricewise. Dat betekent dat de gemiddelde premie voor autoverzekeringen zal stijgen van 582 euro in 2018 naar 640 euro in 2019.

Pricewise deed het onderzoek naar de kosten van autoverzekeringen in het kader van een groter onderzoek naar de vaste lasten voor Nederlandse huishoudens. Pricewise kwam daarbij tot de conclusie dat die vaste lasten voor meerpersoonshuishoudens in 2019 gemiddeld wel 700 euro kunnen stijgen. Voor eenpersoonshuishoudens zou die stijging zo’n 450 euro kunnen bedragen. Met name de kosten van energie zullen stijgen, maar dus ook die van autoverzekeringen.

Concurrentie

Namens het Verbond van Verzekeraars zegt woordvoerder Oscar van Elferen niet verrast te zijn door de verwachte premiestijging van autoverzekeringen. “Door allerlei redenen neemt de schadelast toe: het gaat economisch beter, dus het wordt drukker op de weg. Er komen allerlei nieuwe voertuigen op de weg, zoals e-bikes, monowheels etc. Daarbij zijn er 100 tot 120 aanbieders van autoverzekeringen op de Nederlandse markt. Er is dus een moordende concurrentie. Vorig jaar werd gemiddeld 20 eurocent toegelegd op elke ontvangen euro premie. Dus verzekeraars proberen van alles om minder verlies te maken op die verzekeringen. Dat kan overigens ook op andere manieren dan door de premie te verhogen. Veel verzekeraars doen aan preventie, onder andere door het aanbieden van pay how you drive-verzekeringen, zodat de schadelast naar beneden gaat.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3966 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters