BASF presenteert kleuren van straks

Met 65 nieuwe kleuren voor de auto-industrie wil BASF natuurlijk blijven in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door technologie.

Dat laat BASF weten bij de presentatie van de nieuwe kleurentrendcollectie in de Automotive Color Trends 2018-2019, onder het motto ‘Keep it real’.

Grijs- en blauwtinten

Dat technologie tegenwoordig overal aanwezig is, ziet BASF terug in de autokleurtrends. Grijs- en blauwtinten staan in de collectie centraal. Verzadigde blauwtinten bijvoorbeeld doen denken aan het licht van beeldschermen en digitaal licht. Natuurlijke texturen en kleureffecten moeten daar weer een menselijk tintje aan geven. Specifiek voor Europa heeft BASF een kleurenassortiment dat inspeelt op de verandering in het gebruik van de stedelijke ruimte. Zo staan grijstinten voor urbaniteit en verwijst de offwhite kleur Grand Blanc met zijn ruwe textuur naar beton. Onder de naam The Urbanist (foto) heeft BASF een donkergrijs metallic antraciet gemaakt dat, in de woorden van de lakfabrikant “de versmelting vertegenwoordigt tussen mens en technologie. Het uitgesproken metallic effect zorgt voor onverwachte reflecties en verwijst naar de roep om aandacht.” Waarvan akte.

Mobiliteitsconcepten

Ook de verschuiving van het bezit naar het gebruik van een auto laat BASF terugkomen in de kleurtrends. Wanneer een auto niet meer persoonlijk bezit is, moet hij immers ook een kleur hebben die veel gebruikers aanspreekt.

Innovaties

BASF werkt ondertussen aan verschillende innovaties voor toekomstige lakken. Door een specifieke lakopbouw is BASF in staat om kleuren te maken die de warmteontwikkeling op het voertuigoppervlak vermindert. Hierdoor stijgt de temperatuur in de auto minder snel. Ook brengt BASF kleuren met een hogere reflectiviteit. Auto’s zijn daardoor beter herkenbaar.

Toekomstig

De kleuren die BASF nu in het rapport presenteert, zijn voor autofabrikanten een richtsnoer voor de toekomst. De nu gepresenteerde kleuren zijn naar verwachting pas over drie tot vijf jaar werkelijkheid.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters